Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Ništa od zahlađenja: Najavljena rijetka vremenska pojava za ovo doba godine

Kišni dan u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Danas će u BiH preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su zabilježeni u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 932 hPa, za 13 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u BiH preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 16 do 22, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana postoji manja vjerovatnoća za slab lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 20 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

Udari juga

Kako javlja BHmeteo, U noći na petak i tokom petka ponovo širom zemlje umjeren do na udare jak jugo. Jaki udari juga su prilično rijetka vremenska pojava u ovo doba godine.

Uz pojačan jugo ubrzo će pristizati i padavine, pa će tako u petak uz pretežno oblačno vrijeme u većem dijelu zemlje biti kiše i pljuskova.

Padavine nisu obilne i većinom će se to raditi o malim količinama do oko 5 mm, rijetko gdje na zapadu i jugu zemlje 10-20 mm.

I sutra(26.10.) slično vrijeme današnjem. Umjereno do pretežno oblačno i toplo. Rijeko u Hercegovini i na zapadu Bosne…

Posted by BHMETEO.ba on Wednesday, October 25, 2023

Najmanje padavina u petak nad centralnim, istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne i tu bi dosta mjesta moglo proći i bez kiše ili uz vrlo malo nje.

Za vikend prema trenutnim prognozama očekuje nas pretežno sunčano i toplo vrijeme. Dnevne temperature 20 do 25, lokalno do 27°C. Jutra svježa, ali ništa pretjerano.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije padavine u Hercegovini. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, a dnevna od 16 do 22, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 25 °C.

U subotu u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Prema kraju dana i tokom noći lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, a dnevna od 16 do 22 °C.

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 17 do 23, u sjevernim područjima Bosne do 25 °C.