Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angela Merkel

Njemačka će odobriti sporazum o Brexitu

angela merkel bundestag

Merkel je kazala da je pitanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske veoma kompliciran problem

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Njemačka odobriti nacrt dogovora o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je u obraćanju zastupnicima Bundestaga izrazila žaljenje zbog britanskog istupanja iz EU-a te je dodala kako će Njemačka poštovati odluku Velike Britanije.

“Očekujemo da sporazum o Brexitu bude potpisan u nedjelju. Njemačka vlada će odobriti taj sporazum“, poručila je Merkel.

Ona je kazala da Španija ima neke zamjerke na sporazum te je izrazila nadu da će sve nesuglasice biti prevaziđene do nedjelje.

I Merkel je kazala da je pitanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske veoma kompliciran problem. Poručila je da Velika Britanija neće moći unilateralno napustiti carinsku uniju, već da će o datumu istupanja morati postići dogovor s Evropskom unijom.

“Želimo i u budućnosti imati dobre odnose i saradnju s Velikom Britanijom. Trudit ćemo se da i dalje budemo prijatelji i partneri na međunarodnoj sceni“, kazala je Merkel.

Šefica njemačke vlade Merkel istakla je i važnost Globalnog sporazuma o migracijama. Pojasnila je da bi takav sporazum pod okriljem Ujedinjenih nacija omogućio zajedničko rješavanje globalnom problema.

Ističući da u svijetu traju 222 oružana sukoba u kojima je ugroženo više od milijardu djece, Merkel je kazala kako problem migracija ne može samostalno riješiti niti jedna zemlja, već zajedničkim naporima na globalnom nivou.

Ona je pozvala članice Ujedinjenih nacija da na konferenciji u marokanskom Marakeshu 10. i 11. decembra odobre taj sporazum.