Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Spahn

Njemačka će pojačati nadzor nove varijante koronavirusa

Njemački zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi moglo doći do naglog rasta broja zaraženih virusom koji je primijećen u Britaniji i u Irskoj u posljednjim sedmicama

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da će zdravstvena služba pojačati nadzor nove varijante koronavirusa, u jeku briga da bi mutirani virus mogao da se širi brže i izaziva teže obolijevanje.

Spahn je kazao novinarima u Berlinu da je naredio njemačkim laboratorijama da analiziraju genom od pet do deset posto pozitivnih uzoraka ukoliko broj zaraženih počne da opada.

Istaknuo je da Britanija, u kojoj je mnogo zaraznija varijanta virusa prvi put uočena u prošloj godini, ima veoma rigoroznu nadzornu mrežu.

Njemački zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi moglo doći do naglog rasta broja zaraženih virusom koji je primijećen u Britaniji i u Irskoj u posljednjim sedmicama.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti saopćila je u ponedjeljak da je zabilježen 7.141 slučaj novozaraženih i 214 preminulih u proteklih 24 sata, iako su brojke prijavljene tokom vikenda često nekompletne, prenosi AP.