Globus

nejasna situacija

Njemačka je i BiH stavila na popis rizičnih zemalja, ali karantin se može izbjeći

19/06/2020

Ona je, kaže, samoinicijativno dan prije polaska u Berlin u Srbiji napravila test na koronavirus i poslala negativni nalaz berlinskom Zavodu za javno zdravstvo

Njemačka čak 131 državu smatra „rizičnom“ kada je u pitanju pandemija. Na popisu su i sve države zapadnog Balkana. Znači li to da putnici u Njemačkoj moraju u dvosedmični karantin? To i dalje nije sasvim jasno.

Mnogi putnici “Air Serbia” u četvrtak iznenadili su se kada su u Beogradu ušli u avion za Berlin.

„Još u avionu je svim putnicima bio podijeljen formular za karantin gdje smo morali ostaviti sve lične podatke, nakon čega smo na graničnoj kontroli dobili papir da se javimo nadležnom Zavodu za javno zdravstvo”, prenosi jedna putnica za Deutsche Welle.

Ona je, kaže, samoinicijativno dan prije polaska u Berlin u Srbiji napravila test na koronavirus i poslala negativni nalaz berlinskom Zavodu za javno zdravstvo.

„Odgovorili su mi ubrzo da na osnovi te potvrde ne moram u karantin. Ostali su, čini mi se, morali.”

Tako je nastavljena zbunjujuća epidemiološka politika Njemačke, kada se radi o došljacima izvan EU, o čemu je DW već pisao.

Prema nizu svjedočenja ljudi koji su doputovali u Njemačku jer tu žive i rade – turističke posjete su svakako još uvijek zabranjene – zaključuje se da različite pokrajine različito postupaju, pa i da odlazak u dvosemični karantin može ovisiti o uvjeravanju službenika i zdravstvenih radnika na graničnoj kontroli.

Poduži popis „rizičnih”

U srijedu je pak državni Institut Robert Koch (RKI) objavio poduži popis zemalja koje se smatra „rizičnim”. Na tom popisu je 131 država, među njima i sve zemlje takozvanog zapadnog Balkana. Osim u slučaju SAD-a, gdje je na popisu 29 saveznih država, kod drugih zemalja nisu pravljene razlike po regijama.

Ako je došljak u Njemačku u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji s popisa, onda po dolasku u Njemačku „mora računati s obavezom izolacije”, piše RKI na službenoj stranici.

Na popisu „rizičnih” zemalja mnoge, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, uopće nemaju novih prijavljenih slučajeva virusa, poput Jamajke ili Vijetnama.

No, u objašnjenju na stranici Instituta Robert Koch stoji da njemačka ministarstva zdravstva, unutarnjih i vanjskih poslova važu i kakve se mjere poduzimaju u kojoj zemlji, koliko se testira, kakvi su bolnički kapaciteti, ali i može li se pouzdati u službene brojke iz neke zemlje.

Na popisu, s iznimkom Švedske, nema zemalja EU i Schengena za koje je njemačka vlada ranije odlučila da se tamo može putovati i da došljaci odande mogu ući u Njemačku bez karantina.

Karantin je relativan

Sve to ne znači da bi došljaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili koje druge zemlje s popisa „rizičnih” morao pogoditi karantin po dolasku u Njemačku. DW ima uvid u pismo koje je jedna srpska državljanka dobila od savezne policije na düsseldorfskom aerodromu.

Trenutna epidemiološka situacija u Njemačkoj: Brojke u plavom su izliječeni, a brojke u žutom aktivni slučajevi (FOTO: Bild.de)

Tu se poručuje da „trenutno” u pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji ne postoji obaveza karantina, ali da je „stanje vrlo dinamično” pa da valja uvijek kontaktirati Zavod za javno zdravstvo u mjestu boravka.

Osim toga, više čitatelja DW-a je javilo da su u Njemačku ušli bez upućivanja u karantin – automobilom, preko Austrije. Na granici između Austrije i Njemačke više nema nikakve kontrole pa je nejasno ko bi uopće izricao obavezu samoizolacije.

Prethodno je više pokrajinskih ustavnih sudova oborilo odluke pokrajinskih vlasti da „paušalno” šalju ljude u karantenu. To je dozvoljeno, tumačili su suci, jedino ako epidemiološka situacija u zemlji polaska opravdava karantin.

Je li kratko objašnjenje dato na stranici Instituta Robert Koch dovoljno, vidjelo bi se ako bi se neki došljak žalio sudu jer je poslan u karantin.

Prije desetak dana je Evropska komisija preporučila zemljama članicama da od prvog jula sasvim ukinu zabranu putovanja za građane zemalja zapadnog Balkana jer je, kako su naveli, epidemiološka situacija tamo usporediva ili bolja od one u EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.