Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koalicioni razgovori

Njemačka korak bliže vladi koju vode socijaldemokrati na čelu sa Scholzom

– Glasači su nam dali mandat da zajedno formiramo vladu – rekao je Scholz novinarima nakon što su se Zeleni i liberalni FDP složili da se sastanu s njegovom strankom u četvrtak kako bi započeli razgovore o mogućoj trostranoj koaliciji

Olaf Scholz, lider socijaldemokrata, izjavio je danas da je njegova stranka zajedno sa Zelenima i liberalnim demokratama (FDP) ima mandat za formiranje nove vlade u Njemačkoj, nakon što su se stranke složile da počnu koalicione razgovore, javljaju njemački lokalni mediji.

– Glasači su nam dali mandat da zajedno formiramo vladu – rekao je Scholz novinarima nakon što su se Zeleni i liberalni FDP složili da se sastanu s njegovom strankom u četvrtak kako bi započeli razgovore o mogućoj trostranoj koaliciji.

Tim potezom Scholz je korak bliže poziciji kancelara nakon 16 godina vladavine Angele Merkel i koalicije desnog centra.

Politički preokret u Njemačkoj došao je nakon prošlomjesečnih općih izbora na kojima je pobijedila Scholzova stranka lijevog centra sa 25,7 posto, a slijedi je Merkelin blok desnog centra CDU-CSU sa 24,1 posto.

Da bi bilo koja stranka zasjela na čelo sljedeće njemačke vlade bit će joj potrebna podrška Zelenih lijevog centra i pro-inovacijskih i poslovnih liberalnih demokrata (FDP), koji su zauzeli treće i četvrto mjesto na parlamentarnim izborima.

Uprkos tome što je konzervativce doveo do njihovog najgoreg izbornog rezultata ikad, uporni lider CDU-a Armin Laschet insistira da još uvijek ima šansu da postane njemački kancelar.

U razgovoru s novinarima, Laschet je rekao da konzervativci ,,poštuju odluku dviju stranaka da uspostave koaliciju sa SPD-om.”

– Ali CDU-CSU je još uvijek spreman za razgovore o koalicionoj vladi – rekao je Laschet.