Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Annalena Baerbock

Njemačka ministrica poručila Putinu: Ne igrajte se ljudskim životima

Annalena Baerbock – Fabian Sommer AGENCIJA DPA – PIXSELL

Baerbock je pozvala zvaničnu Moskvu da se povuče od prijetnji Ukrajini i vrati se za pregovarački sto, kako bi pronašla diplomatsko rješenje za trenutnu krizu

Njemačka je u ponedjeljak pozvala Rusiju da se prestane igrati ljudskim životima i da se vrati za pregovarački sto radi iznalaženja mirnog rješenje ukrajinske krize, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima u Briselu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je zabrinutost zbog eskalacije tenzija u istočnoj Ukrajini, gdje je posljednjih dana zabilježen sve veći broj kršenja primirja.

“Ruska vlada se zaista igra s ljudskim životima na okupiranim teritorijama, to je neodgovorno. Upućujem hitan apel ruskom predsjedniku – ne igrajte se ljudskim životima! Ono čemu smo svjedočili u regionu u posljednja 72 sata, sa napadima, nasilnim sukobima, zaista je zabrinjavajuće”, rekla je šefica njemačke diplomatije, pozivajući se na izvještaje o pojačanom granatiranju iz oblasti Donjecka i Luganska, koje kontrolišu proruski separatisti.

Baerbock je pozvala zvaničnu Moskvu da se povuče od prijetnji Ukrajini i vrati se za pregovarački sto, kako bi pronašla diplomatsko rješenje za trenutnu krizu.

Moskva je više puta negirala da ima bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu i optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije širenjem NATO-a prema njenim granicama. Rusija je dostavila listu sigurnosnih zahtjeva, uključujući garancije da Ukrajina i Gruzija neće pristupiti NATO-u.