Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Annalena Baerbock

Njemačka ministrica: Rusija pokušava destabilizirati zapadni Balkan

Annalena Baerbock turkovic anadolija (2)

Baerbock je rekla novinarima jučer u Berlinu da su slični potezi prethodili ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini unatoč tome što je Moskva cijelo vrijeme poricala da priprema napad

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da Evropa treba biti na oprezu zbog ruskih napora da destabiliziraju zapadni Balkan u pozadini rata u Ukrajini.

Baerbock je rekla novinarima jučer u Berlinu da su slični potezi prethodili ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini unatoč tome što je Moskva cijelo vrijeme poricala da priprema napad.

Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u BiH, na primjer, mogla bi ugroziti integritet i suverenitet zemalja zapadnog Balkana, rekla je Baerbock nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom.

Baerbock je rekla kako je Njemačka svjesna opasnosti koje bi ratna zbivanja u Ukrajini mogla imati za područje zapadnog Balkana.

“Mi nakon brutalnog napada Rusije na Ukrajinu mnogo ozbiljnije shvaćamo neke napetosti u regiji”, rekla je Baerbock. Ona je napomenula kako je prije dvije sedmice boravila na zapadnom Balkanu i tom prilikom još jednom izrazila svoju podršku ovim zemljama na putu u Evropsku uniju.

Baerbock je najavila kako će danas biti pokrenuto i prebacivanje ukrajinskih izbjeglica iz Moldavije prema Evropskoj uniji i dalje prema SAD-u.

“Izbjeglica će zbog ruskih zločina u Ukrajini biti još više”, rekla je Baerbock.

Baerbock je rekao da će Evropska unija i njeni partneri učiniti sve što mogu kako bi pomogli zemljama koje sada primaju velik broj Ukrajinaca koji bježe od rata, posebno malenoj Moldaviji, koja je dosad primila najveći broj izbjeglica po glavi stanovnika.

Njemačka će danas organizirati prvi izravni let za dovođenje izbjeglica iz Moldavije u Frankfurt, a slijedi ih još, rekla je, prenosi Index.hr.