reakcija njemačke vlade

Njemačka o postupanjima hrvatske policije: Neprihvatljivo je zlostavljanje migranata i izbjeglica

hr-policija migranti

Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i evropskim pravnim odredbama i poštivati ​​temeljne evropske vrijednosti, poručio je Christofer Burger, pomoćnik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke

Vlada Njemačke reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih na teritorij Bosne i Hercegovine, a poručeno je kako je zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara neprihvatljivo, javlja Anadolu Agency (AA).

Christofer Burger, pomoćnik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebale biti u okviru humanitarnih standarda pod svim uvjetima, te da se treba pridržavati zakonodavstva Europske unije (EU) i međunarodnih zakona.

Burger je prokomentarisao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe sa fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju izbjeglice i nasilno usmjeravaju s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Izvještaji i fotografije zabilježili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno riješe sve tvrdnje. Zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i europskim pravnim odredbama i poštivati ​​temeljne evropske vrijednosti”, poručio je Burger.

Više medijskih kuća, među kojima njemački časopis “Spiegel”, program “Monitor” njemačkog Prvog televizijskog kanala ARD, francuski list “Liberation”, srbijanski list “Novosti” te hrvatski “RTL” proveli su istraživanje u Hrvatskoj i Grčkoj tokom više od osam mjeseci i dokumentovali nasilje nad migrantima.

Nakon što su u medijima objavljeni snimci premlaćivanja migranata, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te kazao da je utvrđeno da se radi o policijskim službenicima.