Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka osudila napad u Idlibu: Neko mora odgovarati

idlib

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je tokom posjete Londonu, u vezi sa napadom hemijskim oružjem na civile u Idlibu, istakao kako oni koji su izveli okrutni napad trebaju znati da će odgovarati za svoja djela, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je kako će, u slučaju da bude potvrđeno da je sirijski režim odgovoran za napad, ovo predstavljati nevjerovatnu okrutnost.

Dodao je također kako bi to predstavljalo još jedan razlog da se Assadovom režimu ne vjeruje u borbi protiv terorizma.

Naglasio je da, ukoliko bude potvrđena sumnja da je Assadov režim koristio hemijsko oružje, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zauzme jasan stav.

“Ko god da preuzme tešku odgovornost za ovakve postupke, mora znati da će, prije ili kasnije, odgovarati za svoja djela”, rekao je Gabriel.

Dodao je da upotreba hemijskog oružja predstavlja kršenje međunarodnog prava i svih pravnih normi.

U jutrošnjem napadu u kojem su Assadove režimske snage koristile hemijsko oružje ubijeno je više od 100, a ranjeno više od 500 civila, među kojima je i veliki broj djece. Uslijedili su i zračni napadi u kojima su mete bile i lokalna bolnica i centar Civilne zaštite, koji pokušavaju pomoći stradalima. Strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti znatno veći, a ranjenici koji su životno ugroženi prebačeni su na liječenje u Tursku.