Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Upotreba hemijskog kršenje međunarodnog prava

ujedinjene nacije

Portparol Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric je izjavio danas da upotreba hemijskog oružja predstavlja kršenje međunarodnog prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Dujarric je na pitanje o “upotrebi hemijskog oružja Assadovog režima” istakao da trenutno nije u situaciji da potvrdi takve navode.

Dodao je da Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) već prikuplja podatke u vezi sa ovim slučajem, dodajući da su vijesti o upotrebi hemijskog oružja u Siriji vrlo zabrinjavajuće.

“Upotreba hemijskog oružja predstavlja prijetnju miru i sigurnosti, kao i ozbiljno kršenje međunarodnog prava”, rekao je Dujarric.

Na kraju je napomenuo da će u narednim satima moći pružiti više informacija u vezi sa ovim slučajem.

U jutrošnjem napadu u kojem su Assadove režimske snage koristile hemijsko oružje ubijeno je više od 100, a ranjeno više od 500 civila, među kojima je i veliki broj djece. Uslijedili su i zračni napadi u kojima su mete bile i lokalna bolnica i centar Civilne zaštite, koji pokušavaju pomoći stradalima. Strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti znatno veći, a ranjenici koji su životno ugroženi prebačeni su na liječenje u Tursku.