Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba protiv korone

Njemačka planira ostaviti mogućnost ograničenja putovanja i nakon pandemije

njemacka

Zato bi vlastima trebao na raspolaganju ostati mehanizam za uvođenje ograničenja kod povratka iz epidemioloških područja, poput obveze testiranja, bez obzira na epidemiološku situaciju u Njemačkoj

Mogućnost za uvođenje ograničenja za povratnike iz epidemiološki rizičnih zemalja trebala bi ostati na snazi i nakon isteka tzv. “epidemiološke situacije nacionalnih razmjera” koja će trajati do kraja septembra, najavili su političari njemačke koalicijske vlade u nedjelju.

– U Njemačkoj borba protiv pandemije protječe uspješno, no u drugim dijelovima svijeta prisutna je velika opasnost od novih varijanti virusa – rekao je Jan-Marco Luczak, jedan od glasnogovornika zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU.

Zato bi vlastima trebao na raspolaganju ostati mehanizam za uvođenje ograničenja kod povratka iz epidemioloških područja, poput obveze testiranja, bez obzira na epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

– Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije – rekao je Luczak.

On je najavio da će Bundestag već sljedeće sedmice raspravljati o stvaranju pravne osnove za ovu vrstu zaštitnog mehanizma koji trenutao počiva na tzv. “epidemiološkoj situaciji nacionalnih razmjera”, koja je proglašena početkom pandemije i zasad traje do kraja septembra, javlja Hina.

Nakon isteka ovog stanja, nestaje i pravna osnova za ograničenja za povratnike u Njemačku.

Istovremeno su, prema preporuci državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, ukinuta ograničenja za osobe koje putuju iz Francuske, Grčke, Belgije, Švicarske ili Norveške.