opsežna istraga

Njemačka policija istražuje 12.000 lažnih potvrda o vakcinama

covid-pass-eu

Navedeno je da je prevara široko rasprostranjena u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram i da se ove potvrde mogu dobiti za 200-300 eura

Njemačka policija istražuje 12.000 mogućih slučajeva falsificiranja potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka novinska agencija objavila je da je pokrenuta istraga nakon informacije o hiljadama falsifikovanih potvrda o vakcinaciji.

Navedeno je da je prevara široko rasprostranjena u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram i da se ove potvrde mogu dobiti za 200-300 eura.

Organi za provođenje zakona ne mogu utvrditi stvarni broj lažnih potvrda o vakcinaciji koji su u ovom trenutku u opticaju, navodi agencija.

Markusu Anfangu, fudbalskom treneru njemačkog drugoligaša Werdera iz Bremena, raskinut je ugovor i pokrenuta je istraga nakon što je otkriveno da je koristio lažni certifikat o vakcinaciji.

Njemačka vlada je pojačala svoju kampanju vakcinacije i planira ponuditi dopunske vakcine svim osobama starijim od 18 godina kako bi suzbila širenje omikron varijante koronavirusa.