Wurzburg

Njemačka policija otkrila ko je počinilac napada u kojem su stradale tri osobe

wurzburg

Sinoć su u centru Würzburga tokom napada nožem ubijene tri osobe, dok ih je više povrijeđeno

Policajci su nakon napada uspjeli savladati osumnjičenog. Riječ je, kako je saopšteno iz policije, o mentalno oboljelom muškarcu, koji je tokom napada nožem u centru Würzburga usmrtio tri osobe. Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, koji je sinoć bio na mjestu, izjavio je da je, pored stradalih, “pet osoba teško i teže povrijeđeno”, piše Deutsche Welle.

U slučaju teško povrijeđenih, kako je rekao, još nije izvjesno hoće li svi preživjeti. Navodni počinilac je, saopšteno je još, ranjen i uhapšen. Policija je morala upotrijebiti vatreno oružje, ali njegov život nije u opasnosti i sada se nalazi na ispitivanju. Nema indicija da su u napadu učestvovale i drugi počinioci, kao ni dalje opasnosti za stanovništvo, rečeno je još iz policije.

Prema medijskim izvještajima, navedeni muškarac je nadomak centralnog trga u Würzburgu nožem nasrnuo na više osoba, dok su prolaznici pokušali da ga zaustave. Na licu mjesta su se, prenose mediji, odigravali izuzetno dramatični prizori. Na koncu je policija hicem iz pištolja u nogu uspjela zaustaviti počinioca. Na terenu je bio veliki broj policijskih službenika, a šire područje u centru grada bilo je potpuno blokirano.

Nema dokaza da je riječ o terorizmu

Još uvijek nije jasno zašto je počinilac napao prolaznike, ali prema dostupnim informacijama, napadu nožem prethodila je svađa i napad na jednu ženu. Istaknuto je i kako nema naznaka da je riječ o terorističkom napadu. Ministar unutrašnjih poslova Herrmann je rekao da je počinilac bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju i još ranije je, zbog nasilnih postupaka, privukao pažnju policije. Saopšteno je i da se radi o 24-godišnjaku iz Somalije, koji je živio je u skloništu za beskućnike u Würzburgu.

Policija je apelovala na stanovništvo da na društvenim mrežama ne objavljuje video snimke i fotografije zločina. „Molimo vas da poštujete privatnost žrtava!“, napisali su policijski zvaničnici na Twitteru. Naime, ubrzo nakon događaja, na društvenim mrežama pojavili su se prvi video zapisi tragedije.

Bavarski premijer Markus Söder je vijest o mrtvima i povrijeđenima u napadu nožem opisao kao užasnu i šokantnu. “Žalimo za žrtvama i suosjećamo se sa njihovim porodicama”, objavio je bavarski premijer na svom Twitter-profilu i dodao: “Strijepimo i dijelimo nade povrijeđenih.”