Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grčki političar

Njemačka protjerala Yanisa Varoufakisa, potpuno mu zabranili da priča o politici

Yanis Varoufakis
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Yanis Varoufakis

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je zabranu suosnivača DiEM25 Yanisa Varoufakisa nakon što je policija zatvorila Palestinski kongres koji je trebao biti održan u Berlinu od 12. do 14. aprila

Yanisu Varoufakisu je zabranjeno, ne samo da posjeti Njemačku, već i da učestvuje na video konferencijama o politici koje se održavaju u Njemačkoj.

“Danas je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo “betätigungsverbot” protiv mene, zabranu bilo kakve političke aktivnosti – ne samo zabrane posjete Njemačkoj, već i učešća na Zoom događajima koji se održavaju u zemlji. Ne dozvoljavaju čak ni da se moj snimljeni video pusti na njemačkim događajima.”, rekao je Varoufakis na društvenoj mreži X, prenosi Forbes.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je zabranu suosnivača DiEM25 Yanisa Varoufakisa nakon što je policija zatvorila Palestinski kongres koji je trebao biti održan u Berlinu od 12. do 14. aprila.

Govor u Palestinskom kongresu

To podrazumijeva ne samo zabranu ulaska u Njemačku, već čak i zabranu bilo kakvog oblika online sudjelovanja i aktivnosti na političkim događajima u zemlji, pri čemu njemačka vlada prelazi granice autoritarnosti.

Zabrana je uslijedila nakon što je Varoufakis trebao održati govor na Palestinskom kongresu u Berlinu u petak, pozivajući na univerzalna ljudska prava i u Izraelu i u Palestini, samo da bi njemačka policija upala na mjesto događaja i raspustila događaj. Zbog toga je Varoufakis u cijelosti objavio svoj govor na X, na što je njemačka vlada odlučila da se obračuna sa osnivačem MERA25 na istinski šokantan način.

Ostale dvije osobe za koje je izrečena slična zabrana su akademik Salman Abu Sitta i hirurg i rektor Univerziteta u Glasgowu Ghassan Abu Sittah, koji je uhapšen i podvrgnut trosatnom ispitivanju na aerodromu u Berlinu. Njih dvoje su također trebali učestvovati na Palestinskom kongresu koji su organizirali Jevrejski glas za mir i MERA25 Njemačka, sa zahtjevom za prekidom vatre i okončanjem genocida u Gazi u središtu skupa.

Konferencija je bila zajednička inicijativa berlinske organizacije Jüdische Stimme für Gerechten Frieden u Nahostu (Jevrejski glas za pravedni mir na Bliskom istoku) i DiEM25, a neophodna sredstva su uspješno osigurana donacijama kako bi se osiguralo da Palestinski kongres mogao krenuti naprijed.

Karin de Rigo, glavni kandidat MERA25 za evropske izbore u Njemačkoj, trebala je moderirati panel diskusiju s Varoufakisom i održati završnu intervenciju. “Solidarni smo sa svima onima koji traže pravdu i posvećeni smo principima demokratije i ljudskih prava. Ovaj Kongres predstavlja značajan trenutak za one od nas koji se zalažemo za prava Palestinaca, nudeći platformu za solidarnost protiv represije i put za angažovanje njemačke vlade po pitanjima odgovornosti”, rekla je.

Varufakis je dalje rekao da brani palestinsku inicijativu zato što se „ne možemo osloniti na ušutkane koji su takođe masakrirani i izgladnjeli da nam pričaju o masakrima i gladi“, kao i zato što „ponosan, pristojan narod, narod Njemačke, su vođeni opasnim putem do bezdušnog društva jer su natjerani da se pridruže još jednom genocidu koji je izvršen u njihovo ime, uz njihovo saučesništvo.”

Varoufakis bi mogao i krivično odgovarati pred njemačkim sudom zbog kršenja ove zabrane.

Ko je Yanis Varoufakis?

Ioannis Georgiou “Yanis” Varoufakis je grčki ekonomista i političar. Od 2018. godine je generalni sekretar Pokreta za demokratiju u Evropi 2025 (DiEM25), ljevičarske panevropske političke stranke koju je suosnivao 2016. Prethodno je bio član Sirize i bio je ministar finansija Grčke između januara 2015. i jula 2015., pregovarajući u ime grčke vlade tokom krize duga grčke vlade 2009-2018.

Varufakis je prvi put izabran za člana grčkog parlamenta sa Syrizom, koji predstavlja izbornu jedinicu Atine B od januara do septembra 2015. Njega je premijer Alexis Tsipras imenovao za ministra finansija, dva dana nakon izbora, na toj funkciji između januara 2015. i jul 2015. Varoufakis je tada predstavljao Solun A od jula 2019. do maja 2023. kao poslanik MeRA25.