Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preokret politike

Njemačka šalje protuzračne tenkove u Ukrajinu: “Imamo dvije velike najave!”

Veliku promjenu politike najavila je njemačka vlada, koja je odobrila opskrbu oko 50 protuzračnih tenkova Gepard Flakpanzer

Ministri odbrane zemalja NATO-a i Evropske unije sastali su se danas u zračnoj bazi Sjedinjenih Država u Ramsteinu, u jugozapadnoj Njemačkoj, kako bi razgovarali o pružanju veće podrške Ukrajini.

Veliku promjenu politike najavila je njemačka vlada, koja je odobrila opskrbu oko 50 protuzračnih tenkova Gepard Flakpanzer.

Protuzračni tenkovi koji su držani u skladištu posljednje desetljeće, dobit će tehničke nadogradnje prije nego što budu otpremljeni u Ukrajinu, piše BBC.

Njemačka je dugo vodila politiku neisporučivanja teškog oružja u zone sukoba, ali njena je vlada bila pod sve većim pritiskom da pruži veću pomoć Kijevu.

Objavljujući to, ministrica odbrane zemlje Christine Lambrecht rekla je kako će Njemačka “razmotriti sve mogućnosti kako možemo dodatno podržati Ukrajinu u njezinoj hrabroj i važnoj borbi za slobodu i mir”.

“Dvije velike najave! Prvo, šaljemo Gepard tenkove u Ukrajinu. Drugo, obučavat ćemo ukrajinske vojnike na njemačkom tlu. Hvala SAD-u i na gostovanju i poticanju daljnje solidarnosti među saveznicima”, napisala je Lambrecht na Twitteru.