šef Delegacije EU u BiH

Sattler o potezima HDZ-a, SNSD-a i SDA: Ponovo su građani izgubili

Sarajevo: Johann Sattler održao svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije
19.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije veleposlanik Johann Sattler odrzao je svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Još jedan razočaravajući dan. Umjesto demokratske i sadržajne debate, maksimalistički prijedlozi koji nisu u skladu sa EU standardima, nepotrebni bojkot i odgođanje donošenja paketa integriteta. Građani su ti koji su ponovo izgubili”, izjavio je Sattler

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, nije danas održana zbog nedostatka kvoruma.

Na početku sjednice predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je kazao da sjednici prisustvuje 10 delegata – pet iz Kluba hrvatskog naroda, četiri iz Kluba srpskog naroda, te jedan delegat iz Kluba bošnjačkog naroda.

Sjednici nisu prisustvovali delegata iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

O današnjim potezima u Parlamentu BiH, tačnije u Domu naroda te u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma, oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Još jedan razočaravajući dan. Umjesto demokratske i sadržajne debate, maksimalistički prijedlozi koji nisu u skladu sa EU standardima, nepotrebni bojkot i odgođanje donošenja paketa integriteta. Građani su ti koji su ponovo izgubili”, izjavio je Sattler.

Inače, danas se je u Domu naroda HDZ pokušao bezuspješno progurato svoj diskriminatorni Izborni zakon, jer delegati iz SDA nisu došli pa nije bilo kvoruma.

Istovremeno HDZ i SNSD su na Ustavnopravnoj komisiji oborili paket integriteta.

Ranije se o ovoj temi oglasila i Ambasada SAD-a.

“Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze. HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

VEZANI TEKST: Ambasada SAD-a: Zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze

Odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu također je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje.

Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija, političke stranke trebaju se fokusirati na ostvarive reformi i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR. Bh. lideri imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.