njemačka ministrica odbrane

Njemačka šalje Ukrajini sedam samohodnih haubica

– Ovih sedam haubica su upravo ona vrsta teškog naoružanja koje Ukrajina traži od Njemačke – rekla je glavna politička dopisnica DW-a Melinda Crane

Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, pored pet haubica koje su Nizozemci već obećali, izjavila je u petak njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht.

Obuka ukrajinskih trupa o artiljerijskom naoružanju može početi sljedeće sedmice u Njemačkoj, rekla je ona novinarima u slovačkom gradu Sliac gdje danas treba da se sastane sa nizozemskim kolegom, prenosi Deutsche Welle.

VEZANI TEKST: Njemačka šalje protuzračne tenkove u Ukrajinu: “Imamo dvije velike najave!”

– Ovih sedam haubica su upravo ona vrsta teškog naoružanja koje Ukrajina traži od Njemačke – rekla je glavna politička dopisnica DW-a Melinda Crane.

– Njemačku vladu je više puta optuživalo rukovodstvo u Kijevu da nije učinila dovoljno da pomogne u odbrani od Rusa i do prije 10 dana Berlin je bio prilično oklijevao da obezbijedi teško naoružanje, ali izgleda da je kancelar Scholz promijenio mišljenje – kazala je ona.

Obuka će biti ponuđena za upotrebu haubica, koje dostižu udaljenost od 30 do 40 kilometara.

Taj potez dolazi nakon velike promjene u njemačkoj politici slanja teškog naoružanja u Ukrajinu, uključujući protuzračne sisteme “Gepard”.

Kancelar Olaf Scholz suočava se sa sve većim kritikama zbog toga što Njemačka ne čini dovoljno da pomogne Ukrajini usred ruske invazije.