Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdila merkel

Njemačka ublažava mjere protiv korone: Otvaraju se škole, prodavnice i frizerski saloni

Virus Outbreak Germany

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će mjere socijalnog distanciranja za sprečavanje širenja virusa korona ostati na snazi najmanje do 3. maja, ali da će neke od prodavnica biti otvorene naredne sedmice

Mjere koje je Njemačka poduzela 22. marta s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, biće postepeno ublažene, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas putem video konferencije s pokrajinskim premijerima o mjerama koje su poduzete radi sprečavanja koronavirusa, odnosno mogućostima njihovog ublažavanja.

Merkel je izjavila kako su mjere protiv COVID-19 produžene do 3. maja, ali će se neke trgovine postepeno početi otvarati od 20. aprila, a škole od 4. maja.

Kazala je da se škole, zoološki vrtovi, biblioteke i muzeji mogu također postepeno otvarati od 4. maja i da javnost nije obavezna koristiti maske, osim u javnom prijevozu i kupovini.

Podvukla je kako treba vrlo pažljivo i korak po korak raditi na otvaranju vrtića i škola, te da će sa školom prvo početi oni đaci koji moraju polagati ispite u završnim razredima.

Merkel je navela i da od 20. aprila mogu početi raditi trgovine i frizerski saloni do 800 kavadratnih metara, ali pod uslovom da se poštuju stroga higijenska pravila.

Život s koronavirusom nastavit će se sve dok se ne pojavi vakcina, dodala je Merkel, najavivši poovni susret s pokrajinskim premijerima 30. aprila.

Na danas održanom sastanku također, je odlučeno i da se auto-galerije, knjižare i prodavaonice bicikala mogu otvoriti bez obzira na kvadratnuru.

Zabrana okupljanja za više od dvije osobe donensena 22. marta i obveza poštivanja pravila o fizičkoj deistanci od najmanje 1,5 metra produžena do 3. maja.

Restorani, hoteli i kafići ostat će zatvoreni. U okviru mjera protiv COVID-19, “veliki događaji” bit će zabranjeni do 31. augusta. Ostaje na snazi i zabrana masovnih molitvi u džamijama, crkvama i sinagogama.

Posebne mjere opreza poduzimaju se u staračkim domovima.