Globus

deutsche welle

Njemačka umjesto lokdauna uvodi pravilo “3G”

23/08/2021

Ovo pravilo se zove "3G" pošto na njemačkom sve tri riječi - vakcinisan, testiran i ozdravio - počinju slovom "g" (geimpft, getestet, genesen)

Savezna država i njemačke pokrajine donijele su zajedničku odluku da od ponedjeljka (23. avgusta) građani neće moći u kafanu ili kino ako nemaju dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili o preležanom kovidu.

Pristup javnim prostorijama u Njemačkoj od ponedjeljka (23. avgusta) imaju samo osobe koje su vakcinisane, negativno testirane ili su preležale bolest pa imaju potvrdu da su ozdravile. Prema dogovoru savezne države i pokrajina, ova pravila važe za klinike, domove za stare osobe, teretane, bazene, frizerske salone, hotele, restorane i razne priredbe, piše Deutsche Welle.

Ovo pravilo se zove “3G” pošto na njemačkom sve tri riječi – vakcinisan, testiran i ozdravio – počinju slovom “g” (geimpft, getestet, genesen).

Prošle subote je incidencija za sedam dana – broj oboljelih na 100.000 stanovnika – prvi put od maja premašila 50. Najveći skok broja novozaraženih ima Sjeverna Rajna-Vestfalija, tamo je 99,2 novih slučajeva kovida na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, dok je na drugom mjestu Berlin. U glavnom gradu Njemačke ta brojka iznosu 67,3.

Njemački prosjek je u ponedjeljak ujutru skočio na 56,4.

Ponovo više pacijenata u bolnicama

Raste i broj pacijenata oboljelih od kovida koji moraju da se zbrinu u bolnicama. Naročito su pogođene osobe koje imaju između 35 i 59 godina. Skoro sve nove infekcije je prouzrokovao zarazniji delta soj.

Prema podacima Instituta “Robert Koh” ljudi koji imaju potpunu vakcinacionu zaštitu manje često se zaraze, a oni koji se ipak razbole veoma rijetko imaju teži oblik bolesti. Doduše, od februara se uprkos vakcinaciji zarazilo više od 13.000 ljudi. Ali samo 2,4 odsto pacijenata koji imaju između 18 i 59 godina, a liječe se na stanicama intenzivne njege, vakcinisani su u potpunosti.

Institut “Robert Koh” je od početka pandemije registrovao 3,9 miliona oboljelih osoba. Mlađe osobe koje su zakoračile u treću deceniju života – a broj vakcinisanih među njima je posebno mali – obolijevaju od kovida deset puta više u odnosu na ljude koji imaju između 65 i 84 godine.

Tempo vakcinisanja se prošle nedjelje u Njemačkoj znatno usporio. U punom obimu vakcinisano je 58,8 odsto ljudi, a 63,9 odsto s najmanje jednom dozom.

Sa “3G” kroz jesen i zimu

Pokrajinski premijer bavarske Markus Zeder (Hrišćansko-socijalna unija, CSU) ne želi više da se orijentiše samo na osnovu incidencije: “Na osnovu visoke vakcinacione kvote, metodologija koje se primjenjivala u prava tri talasa, dakle incidencija, nije više odgovarajuća”, rekao je Zeder za minhenske medije. On se zalaže za to da se mnogo više uzme u obzir situacija u bolnicama i da se napravi “neka vrsta bolničkog semafora” koji će označavati crvenu liniju.

Njemački ministar zdravstva Jens Špan (Hrišćansko-demokratska unija, CDU) isključio je mogućnost da se ljudima koji su potpuno ozdravili ili vakcinisanim osobama ubuduće ograničavaju kontakti i izlasci. On je dodao da je cilj da se kroz jesen i zimu prođe bez dodatnih mjera, uz pomoć pridržavanja poznatih pravila o boravku u javnom prostoru – distanci, higijeni i maskama – kao i uz pomoć pravila “3G” u zatvorenim prostorijama, i naposlijetku uz geslo “vakcinisanje, vakcinisanje, vakcinisanje”.

Ministar privrede Peter Altmajer (CDU) izjavio je za medijsku grupu iz Esena: “Prema svemu što sada znamo, možemo da izbjegnemo novo zatvaranje za vakcinisane i one koji su ozdravili.”

Sličnu izjavu je dala i njemačka ministarka Kristine Lambreht (Socijaldemokratska partija Njemačke, SPD). Ona je za nedjeljno izdanje lista Velt rekla da isključuje novi lokdaun ili posebne zakone o vanrednom stanju, za nju je to nezamislivo. “To jedva da bi se moglo opravdati kada je većina stanovništva vakcinisana”, rekla je ona.

Pravilo “3G” izazvalo je nezadovoljstvo ugostitelja i hotelijera. Menadžerka udruženja ove branše (Dehoga) Ingrid Hartges, smatra da će sprovođenje ovih mjera biti zahtjevno, i da preti smanjivanje prihoda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.