Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

popuštanje mjera

Njemačka već ove sedmice počinje sa otvaranjem granica

njemacka

Na granici sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom kontrole ostaju do 15. juna

Njemačka vlada odlučila je da od subote počne s postepenim popuštanjem mjera kontrole na svojim graničnim prelazima.

Najprije će, kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u subotu biti ukinuti kontrole na granici s Luksemburgom, a zatim je Njemačka spremna da ukine kontrolu na granici sa Danskom, čim danska vlada završi konsultacije sa svojim susjedima.

Na granici sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom kontrole ostaju do 15. juna.

Popuštanje mjera na granicama su moguće zahvaljujući pozitivnom razvoju epidemije virusa korona, saopštilo je Ministarstvo, ali i upozorilo da ukoliko broj novih obolijevanja bude značajno rastao u susjednim regionima kontrole će ponovo biti intenzivirane.

Karantin od dvije sedmice, koji za sada važi za sve osobe koje dolaze u Njemačku, prema najavi Ministarstva, važiće samo još za one koji dolaze iz “trećih zemalja”, među kojima je i BiH, a odluku o karantinu donose šefovi pokrajina.

Kontrole na granicama Njemačke ka Luksemburgu, Danskoj, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj uvedene su 16. marta i od tada je u zemlju mogao ući samo neko ko je imao važan razlog za to.

Ministarstvo je saopštilo da od subote ponovo mogu da se koriste svi granični prelazi, pošto su proteklih nedjelja za saobraćaj bili otvoreni samo veći prelazi.