BiH

prepune bašte

Sarajevo kao da je nakon dva mjeseca odjednom “oživjelo” (FOTO)

13/05/2020

Sarajevska šetnica Ferhadija i Baščaršija ponovno su oživjele i preplavljene građanima koji su iskoristili lijepo vrijeme za druženje u baštama

Bašte ugostiteljskih objekata u Sarajevo od sinoć su, nakon pauze od dva mjeseca, pune gostiju koji su jedva dočekali ponovno druženje sa prijateljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sinoć je donijela odluku kojom se dozvoljava rad, odnosno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz ove naredbe zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Sarajevska šetnica Ferhadija i Baščaršija ponovno su oživjele i preplavljene građanima koji su iskoristili lijepo vrijeme za druženje u baštama.

Među ugostiteljskim objektima ima i onih koji još nisu otvorili vrata gostima nego i danas čiste i pripremaju bašte za ponovni rad, nakon duže pauze.

Među onima koji su dan odlučili iskoristiti uz kafu sa prijateljima uglavnom su penzioneri i starosna skupina iznad 65 godina, kojoj je veći dio vremena, od sredine marta, kada su uvedene mjere, bio u potpunosti zabranjen izlazak vani.

Himzo Bešlagić (72) je jedan od njih.

“Slažem se da treba poštivati mjere, ali nije mi se svidjela ta klasifikacija ljudi, od 65 godina. Koja je razlika između 64 i 65 godina. Međutim, ja imam sreću, pa imam balkon i baštu, pa imam prostora da izađem”, kaže raspoloženi Bešlagić.

Kako je kazao za AA, nije imao nikakav problem da bude u izolaciji, jer je i sam pozitivan po prirodi.

“Pitanje je koliko će ovo trajati. Najlakše se predati, tada nas nema nigdje. Ja nastojim da uvijek budem veseo”, rekao je Bešlagić.

Nakon dva mjeseca, prvi put je izašao na kafu sa prijateljem. U jednom ugostiteljskom objektu u Ferhadiji česti su gosti.

“Sviđa mi se kada vidim da ima života u čaršiji. Nije lijepo vidjeti praznu i pustu čaršiju. Osjećaj je divan kada se vratiš na staro, sve se nadaš da je ovo sve što je bilo iza nas”, poručio je Bešlagić.

Među onima koji su danas izašli i uživaju u suncu u baštama sarajevskih ugostiteljskih objekata je i Mehmed Musemić.

“Stanujem u Štrosmajerovoj ulici i izlazio sam. Nije bilo druženja, ali nađemo se mi”, kaže kroz osmijeh dok traži potvrdu svojih prijatelja koji su i danas tu sa njim.

Kako je kazao, na današnjoj kafi uglavnom razgovaraju o aktuelnim temama vezanim za koronavirus i dešavanja oko toga. Poručio je da je lijepo vidjeti da se vraća život.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.