Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončan proces

Njemačka vojska se nakon 20 godina potpuno povukla iz Afganistana

njemacka

Ministrica je na Twitteru izrazila zahvalnost za svih 150.000 muškaraca i žena koji su služili u Afganistanu od 2001., navodeći da oni mogu biti ponosni na svoj doprinos

Njemačka je dovršila povlačenje vojnika iz Afganistana, započeto u maju, objavilo je ministarstvo odbrane u utorak navečer, okončavajući gotovo 20-godišnji angažman u toj zermlji, skupa s američkim i ostalim međunarodnim snagama.

Objava povlačenja njemačkih vojnika, koji imaju drugi po veličini kontingent u Afganistanu odmah iza Sjedinjenih Država, dolazi u vrijeme dok SAD namjeravaju dovršiti vlastito povlačenje do 11. septembra.

– Nakon gotovo 20 godina angažmana, posljednji vojnik našeg Bundeswehra večeras napušta Afganistan. Oni se vraćaju kućama – navodi u saopćenju njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Jedno poglavlje istorije, kako je kazala, privodi se kraju, intenzivni angažman koji je predstavljao izazov i preoblikovao Bundeswehr.

Ministrica je na Twitteru izrazila zahvalnost za svih 150.000 muškaraca i žena koji su služili u Afganistanu od 2001., navodeći da oni mogu biti ponosni na svoj doprinos.

Također je odala počast onima koji su ubijeni ili ranjeni u obavljanju dužnosti.

– Nikada nećete biti zaboravljeni – kazala je.

Sudeći po vojnim podacima, 59 njemačkih vojnika poginulo je od 2001. tokom njihove službe u Afganistanu.

Posljednji vojnici prebačeni su zračnim putem iz njihove baze Mazar-i-Sharif u sjevernom Afganistanu u dva njemačka aviona tipa 400 M i dva US C17, prenosi AFP.