Jens Spahn

Njemački ministar najavio pooštravanje mjera, biće usmjerene protiv nevakcinisanih

Jens Spahn fena

Sedmodnevna stopa incidencije u utorak je dostigla 399,8, u odnosu na 386,5 u ponedjeljak, pokazuju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti

Njemački ministar zdravlja pozvao je u utorak na dalje restrikcije kako bi se obuzdao “dramatičan” porast slučajeva koronavirusa jer je stopa zaraze u zemlji dostigla rekordno visok nivo.

Sedmodnevna stopa incidencije u utorak je dostigla 399,8, u odnosu na 386,5 u ponedjeljak, pokazuju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

Ministar zdravlja Jens Spahn pozvao je da se više javnih prostora ograniči na one koji su vakcinisani ili nedavno oporavljeni od COVID-19 i koji su također imali negativan test, u pokušaju da se obuzda četvrti val u koronavirusa Njemačkoj, javlja Reuters.

Spahn nije isključio lockdown, iako je rekao da će o tome odlučivati ​​svaka regija zasebno. Neke regije poput teško pogođene Saksonije i Bavarske već poduzimaju mjere poput otkazivanja božićnih sajmova.

– Situacija nije samo ozbiljna, u nekim regijama u Njemačkoj je sada dramatična – rekao je Spahn za njemački radio.

– Moramo premještati pacijente jer su jedinice intenzivne njege pune i to ne utiče samo na pacijente s COVID-19 – objasnio je on.

Porast broja slučajeva u Njemačkoj i susjednoj Danskoj prisilio je u ponedjeljak američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da savjetuju američke državljane da ne putuju u te zemlje označavajući ih kao “četvrti nivo: vrlo visoki rizik”.