Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Horst Seehofer

Njemački ministar poslao poruku muslimanima u Njemačkoj

Horst Seehofer

U obraćanju na konferenciji u Berlinu na temu islama u Njemačkoj, Seehofer je istakao da će njemačka vlada proširiti postojeće programe podrške procesu integracije u zemlji kao i podsticaje islamskim udruženjima

Njemački ministar unustrašnjih poslova Horst Seehofer je izjavio da muslimani u Njemačkoj imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi građani, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji u Berlinu na temu islama u Njemačkoj, Seehofer je istakao da će njemačka vlada proširiti postojeće programe podrške procesu integracije u zemlji kao i podsticaje islamskim udruženjima.

Dodao je da zajednice u džamijama u Njemačkoj u ekonomskom smislu trebaju biti još nezavisnije.

Profesor teologije Bulent Ucar s Univerziteta Osnabruck istakao je da je konferencija dobra prilika da se raspravlja o problemima s kojima se suočavaju muslimani koji žive u Njemačkoj.

”Ipak, njemačke vlasti su u smislu konkretnih koraka vrlo oprezne i zbog toga ne donose hrabre odluke”, kazao je Ucar, dodajući da se na ovakvim konferencijama jača međusobno povjerenje vlasti i vjerskih zajednica.

Istakao je da je potrebno obratiti pažnju na zabrinutosti koje osjećaju muslimanske organizacije i udruženja.

”Država ima namjeru da izgradi njemački islam po svojoj želji. O tome se piše i u medijima, a o tome pričaju i neki zvaničnici. Ovo je po mome mišljenju pogrešno. Po meni su pogrešni i termini iranski islam ili turski islam. Islam je univerzalna religija. Principi i osnovna vjerska uvjerenja islama su vrlo jasni. Naravno da postoje kulturološke razlike među ljudima”, kazao je Ucar.

Naglasio je kako je vrlo važno shvatiti da islam nije oprečan toleranciji, ljudskim pravima i demokratiji.

Halil Uslucan, direktor Turskog istraživačkog centra u Essenu, u obraćanju je istakao da se slaže da bi za čitavu zajednicu bili korisniji imami ili vjerski službenici koji su odrasli u Njemačkoj, dodajući da bi njemačke vlasti trebale finansirati ovakve inicijative.