Mike Pompeo

Pompeo: Nema direktnog dokaza da je bin Salman naredio ubistvo Khashoggija

mike pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo je istakao da podaci i tvrdnje Centralne obavještajne agencije (CIA) da je upravo bin Salman izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo ne predstavljaju, kako je kazao, konačan izvještaj

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da nema direktnog izvještaja koji bi povezivao saudijskog princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubistvom novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji direktna veza ili dokaz da je saudijski princ prestolonasljednik naredio ubistvo Khashoggija”, rekao je Pompeo novinarima nakon što su on i američki ministar odbrane James Mattis pred Senatom poručili da bi slabljenje veza SAD-a i Saudijske Arabije nanijelo štetu američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Istakao je i da podaci i tvrdnje Centralne obavještajne agencije (CIA) da je upravo bin Salman izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo ne predstavljaju, kako je kazao, konačan izvještaj.

“Čitao sam sve izvještaje CIA-e u vezi s ubistvom, ali u tim izvještajima nema nijedne direktne izjave koja pokazuje da je naredbu za ubistvo dao princ prestolonasljednik”, kazao je Pompeo.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.