Globus

Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik posjetio poplavama pogođena područja

17/07/2021

Ističući kako su poplave razorile naselja, Steinmeier je kazao da je u ovom teškom trenutku važno jedinstvo i solidarnost u državi

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier posjetio je Erfstadt, grad u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji je najteže pogođen poplavama.

Steinmeier se prvo sastao sa premijerom te njemačke pokrajine Arminom Laschetom, a potom je na terenu razgovarao sa spasilačkim ekipama i mještanima.

Kazao je da svakodnevni izvještaji o posljedicama razornih poplava prevazilaze sve pretpostavke.

“S lica se može vidjeti beznađe mještana i iscrpljenost spasilaca. Najveću bol osjećaju porodice stradalih i mi smo uz njih u ovom teškom času“, kazao je Steinmeier prenosi Anadolu Agency (AA).

Ističući kako su poplave razorile naselja, Steinmeier je kazao da je u ovom teškom trenutku važno jedinstvo i solidarnost u državi.

“Federalna i pokrajinske vlade su obećale pomoć žrtvama poplava, a posljedice ćemo tek znati nakon što se voda u potpunosti povuče“, kazao je Steinmeier.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da će sutra posjetiti Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz), pokrajinu koja je također pogođena poplavama na zapadu Njemačke.

Ona je jučer razgovarala sa Kriznim štabovima poplavama pogođenih regija.

Uslijed ekstremnih padavina nastale su poplave u kojima je u njemačkim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Falačko Porajnje poginulo 133-oje ljudi, a spasilačke službe su na terenu i pomažu mještanima poplavljenih područja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.