Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik: Uskoro će biti bolje, svjetlo na kraju tunela postaje jače

Frank-Walter_Steinmeier_(2) (1) (1)

Nijemci moraju zaboraviti brojne praznične tradicije u zemlji koja je pod lockdownom, od otkazivanja božićnih marketa do limitiranja okupljanja prijatelja ili članova porodice

Pandemija koronavirusa bacila je tamnu sjenu nad božićnim slavljem u Njemačkoj, ali nakon života s koronavirusom skoro godinu dana “postoji svaki razlog da budemo uvjereni” da će uskoro biti bolje, izjavio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

– Pred nama je još dug i neravan put – izjavio je Steinmeier u obraćanju naciji koje će održati za Božić, a kopija njegovog obraćanja je bila unaprijed dostupna dpa.

– Mi, međutim, vidimo da svjetlo na kraju tunela postaje jače. Približavamo se izlasku iz ove krize, korak po korak – kazao je on, pozivajući se na početak njemačke kampanje vakcinacije u nedjelju.

Nijemci moraju zaboraviti brojne praznične tradicije u zemlji koja je pod lockdownom, od otkazivanja božićnih marketa do limitiranja okupljanja prijatelja ili članova porodice.

Steinmeier, koji obavlja uglavnom ceremonijalnu dužnost njemačkog predsjednika od marta 2017., opisao je posljedice koronavirusa po pojedinačne živote i društvo u cjelini.