Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U jeku napada

Njemački ratni brod oborio dva drona u Crveno more

jemen huti
Foto: X

Njemačka mornarička fregata Hessen, koja je raspoređena tokom ovog mjeseca u regiji, oborila je dronove u roku od 20 minuta nakon što je svaki ispaljen

Ratni brod Gerusman oborio je u utorak dvije bespilotne letjelice u Crveno more, u jeku eskalirajućih napada jemenskih Huta i napora Evropske unije da zaštiti međunarodni brod, saopćili su njemački zvaničnici.

Rizici u transportu povećali su se zbog ponovljenih napada Huta bliskih s Iranom u Crvenom moru u moreuzu Bab al-Mandab od novembra u, kako ih opisuju, aktima solidarnosti s Palestincima protiv Izraela u ratu u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su s nekoliko zračnih napada na objekte Huta, ali do sada nisu uspjele zaustaviti napade.

Njemačka mornarička fregata Hessen, koja je raspoređena tokom ovog mjeseca u regiji, oborila je dronove u roku od 20 minuta nakon što je svaki ispaljen, saopćio je portparol ministarstva odbrane na brifingu za novinare, odbijajući komentarisati metu za projektile.

-Radarski sistem ih je prepoznao i imali su drugačiji domet. Zbog toga su korištena dva različita oružja – kazao je portparol ministarstva.

Ratni brod je u ponedjeljak identifikovao sumnjivu bespilotnu letjelicu, ali nije mogao uspješno da je obori, dodao je portparol.

Francuska, Grčka i Italija među zemljama su koje će učestvovati u misiji EU koja će u početku imati tri broda pod komandom EU.

Zemlje učesnice imat će mandat da štite komercijalne brodove i presreću napade, ali neće učestvovati u napadima protiv Huta na kopnu.

-Ovo je vjerovatno najopasnije raspoređivanje njemačke mornarice u mnogo, mnogo godina – kazao je portparol njemačke vlade odvojeno na brifingu.

Huti, koji kontroliraju najmnogoljudnije regije Jemena, poslali su službenicima brodara i osiguravajućim kompanijama službenu obavijest o, kako kažu, zabrani ploviimla povezanim s Izraelom, SAD-om i Britanijom da plove okolnim morskim putevima.

Zabrana i napadi koji su u toku mogu dovesti do proširenja područja koja se smatraju nesigurnim za plovidbu morem, dodatno ograničavajući kapacitet osiguranja i povećavajući premije za plovila koja rade u tim područjima ili blizu njih, rekao je Reutersu Sebastian Hov, izvršni direktor osiguravajuće firme 18.

-Povećani troškovi osiguranja, skupa s preusmjeravanjem brodova na duže rute kako bi se izbjegla područja visokog rizika, zategnut će globalne lance opskrbe – kazao je.

Nije bilo vijesti o sudbini napuštenog teretnog broda Rubymar nakon što je 18. februara pogođen projektilom Huta u južnom Crvenom moru, i iz njega je curilo gorivo. Plovilo je ostalo potopljeno u vodi i strahuje se da će potonuti, prenosi Reuters.