Globus

ustavni sud

Njemački sud odlučio da obaveza vakcinacije za zdravstvene radnike može stupiti na snagu

11/02/2022

Odluku o tome da li je obavezna vakcinacija u skladu s ustavom ili ne, sud će donijeti naknadno, a pravilo obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike stupa na snagu 15. marta

Ustavni sud Njemačke presudio je u petak da odluka prema kojoj se zahtijeva od zdravstvenih radnika da dostave dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19 ili oporavku od bolesti treba da stupi na snagu kako je i planirano, prenosi DW.

Pravilo nalaže svim zaposlenim u staračkim domovima, bolnicama, ordinacijama i ambulantama da dokažu da su vakcinisani protiv COVID-19. Hitnim zahtjevom prema sudu pokušalo se odgoditi izvršenje odluke.

Protivnici ove odluke su tražili zabranu primjene ili odgodu dok se formalno razmatra pravno osporavanje njene ustavnosti.

Odluku o tome da li je obavezna vakcinacija u skladu s ustavom ili ne, sud će donijeti naknadno, a pravilo obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike stupa na snagu 15. marta.

Prema ovoj odluci također svi zaposleni u domovima za njegu, bolnicama, ljekarskim ordinacijama i ambulantama, kao i babice, fizioterapeuti i terapeuti za masažu, moraju dokazati da su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19 ili da su se nedavno oporavili od bolesti.

Cilj je zaštititi one ljude koji imaju posebno visok rizik od teških bolesti ili su životno ugroženi.

Izuzeti bi bili oni za koje se utvrdi da se mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga.

Ako se dokaz ne može dostaviti, bit će obaviještene zdravstvene vlasti. Oni mogu odlučiti da dotičnoj osobi zabrani ulazak u objekat u kojem radi ili da se osobi zabrani rad u struci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.