Ostali sportovi

350 takmičara

Vrhunski džudisti iz 27 zemalja na Sarajevo European Openu

11/02/2022

"Sarajevo European Open 2022" bit će održan u dvorani hotela Hills, a okupit će 350 takmičarki i takmičara iz 27 zemalja, što je postao standard kada su u pitanju takmičenja u organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina bit će domaćin prvog turnira u okviru Evropa judo toura koji se boduje za svjetsku ranking listu, a kasnije i za olimpijsku ranking listu.

“Sarajevo European Open 2022” bit će održan u dvorani hotela Hills, a okupit će 350 takmičarki i takmičara iz 27 zemalja, što je postao standard kada su u pitanju takmičenja u organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

– Evropa Open je svakako veliki događaj za nas. Ovakva takmičenja i manifestacije u velikoj mjeri promoviraju sport u našoj zemlji, što je veoma važno za razvoj džuda u Bosni i Hercegovini – ističe Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

Dodao je da ovakav događaj također služi promociji grada i države, a koristi od toga ima i turizam.

Kada su u pitanju predstavnici Bosne i Hercegovine velike nade polažu se u nastup Aleksandre Samardžić i Tonija Miletića, saopćenoje iz Džudo saveza BiH.

– Nakon nekoliko mjeseci bez takmičenja, ovo je prvi turnir u sezoni, tako da će mi to biti neki test, da vidim koliko sam spremna trenutno – kaže Samardžić i dodaje da se pripremala u Slovačkoj i Hrvatskoj u zadnjih mjesec dana.

– Na turniru je konkurencija prilično jaka, jer se blizi početak kvalifikacija za Olimpijske igre, ali svakako da smatram da i ja pripadam tom nivou, te se nadam da će u nedjelju biti moj dan i da ću to konačno pokazati – istakla je.

Toni Miletić, najbolji bh. muški senior takmiči se u kategoriji do 90 kilograma.

– U izuzetno jakoj konkurenciji maksimalno ću se potruditi da što bolje predstavim našu zemlju, a najsretniji bih bio kada bi se naša zastava našla na pobjedničkom postolju čime bih i opravdao to što smo baš mi dobili organizaciju ovako jako i prestižnog takmičenja – kazao je.

Iz Džudo saveza BiH istakli su da će pored Evropa opena i dva Evropa kupa za seniore i juniore u ovoj godini organizirati drugi put Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje U18 (24.-28. august), kao i i Evropsko prvenstvo U23 (28.-30. oktobar), također drugi put.

Takmičenje “Sarajevo European Open 2022” počinje u subotu, a prve borbe su na rasporedu od 10 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.