Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jačanje partnerstva

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman stigao u Split

nosac

Radi se o rutinskoj posjeti kakve se provode zbog jačanja odbrambenog partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman uplovio je u splitski akvatorij, a tokom dana bi se trebao usidriti pred Splitom.

Radi se o rutinskoj posjeti kakve se provode zbog jačanja odbrambenog partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta te omogućavaju mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla, objavili su iz ambasade SAD-a.

“Ovo je uzbudljiva prilika za posade Harryja Trumana i Fridtjof Nansena da upoznaju hrvatske ljude te upoznaju hrvatsku historiju”, rekao je ranije viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik grupe 8, čiji je glavni brod upravo Harry S. Truman.

“Nedavno smo učestvovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a, i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima”, dodao je.

“Posjeta Splitu bit će prilika našim mornarima da iskuse što Hrvatska ima za ponuditi te će ojačati odnose s hrvatskim građanima. Uz to, naši mornari će imati priliku sudjelovati u događaju organiziranom u splitskom domu Maestral za nezbrinutu djecu, ali i posjetiti razne prirodne ljepote tokom organiziranih tura”, stoji u saopćenju iz američke ambasade.

“Posjeta Splitu bit će još jedna jedinstvena prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjednik američkog nosača aviona.