Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irački imam

Njemački sud osudio regrutera Islamske države

isil-irak

Vjeruje se da su dvojica muškaraca koje je regrutovao ubili više od 150 iračkih vojnika u samoubilačkim bombaškim napadima

Njemački sud osudio je u srijedu iračkog imama na više od 10 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za sudjelovanje u planiranju napada u Njemačkoj i prikupljanje sredstava i boraca za terorističku grupu Islamska država.

Tužitelji su optužili četrdesetogodišnjeg imama, koji je u sudskim dokumentima identificiran kao Ahmad Abdulaziz Abdullah A., da je regrutovao najmanje sedam osoba koje su na kraju otputovale na Bliski istok gdje su se borili zajedno za ISIS.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca koje je regrutovao ubili više od 150 iračkih vojnika u samoubilačkim bombaškim napadima, javio je Reuters.

Viši regionalni sud u sjevernom gradu Celle osudio ga je na 10 i po godina zatvora. Trojici članova islamističke mreže koju je on uspostavio izrečene su zatvorske kazne u rasponu od četiri do osam godina.

Glavni osumnjičeni, poznat pod nadimkom Abu Walaa, što na arapskom znači Otac odanosti, i još trojica uhapšeni su u novembru 2016. godine u akcijama u državama Donja Saska i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Prvobitno izdanak Al-Kaide, Islamska država zauzela je velike dijelove Iraka i Sirije od 2014. godine, namećući stroga pravila javnim odrubljivanjem glave i napadima pristalica u inostranstvu.

Porazila ga je vojna koalicija koju predvode SAD koja je 2019. oduzela od grupe posljednji teritorij u Siriji.

Optuženi su održavali vjerske časove tokom kojih je potencijalnim regrutima uručen radikalni islamski materijal, rekli su tužitelji.