Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarci kritikuju

Užarena diskusija u Parlamentu FBiH o vakcinama, Mašić prozvao Novalića i Vladu

damir masic (1)

FBiH je jedini prostor, crna rupa u Evropi u kojoj nije ušla nijedna jedina vakcina, kazao je Damir Mašić

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH vodi se užarena diskusija o informaciji o planu vakcinisanja protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić govoreći o odgovornosti Vlade FBiH kod nabavke vakcina rekao je da su ministra zdravstva (Vjekoslav Mandić) za šest godina u Parlamentu veoma malo vidjeli.

-Na stranu što su premijer i dopremijerka na suđenju. Šta je s ostalima? Šta uopće ova Vlada FBiH radi vezano za ovu temu. Šest godina suvereno vladaju ovim prostorom, a ta ista vlada nije otvorila nijedan metar autoceste. Ono što je meni zasmetalo, pokušali ste da upakujete zašto FBiH nema vakcina pa ste rekli da je zakazala industrija. Kako u Srbiji nije? Milion i sto hiljada ljudi je do danas vakcinisano, od toga pola miliona revakcionisano. A FBiH je jedini prostor, crna rupa u Evropi u kojoj nije ušla nijedna jedina vakcina. Izvinjavam se, greška, sletilo je avionom 2.000 doza, ali to je otišlo za drugi entitet. A i taj entitet je nabavio nekoliko doza. Da je Novalić pokazao dva posto entuzijazma kao kod nabavke respiratora mi sigurno imali kakve-takve vakcine. Kako je RS uvezla, a zašto FBiH to ne može – upitao je Mašić.

Kako ističe, pouzdano se zna da se javilo i privatnih lica i kompanija i proizvođača ali je negdje stalo.

-Zbog čega? Što Novalić ne kaže da taj i taj neće? Svi šute, zato da bi se i ovako enormni profit pravio. Nemamo razrađen minimum onoga što bi trebalo. Da sutra dođe 100.000 doza, kome i kako bi to išlo? Ko su priorieti? Je li Srbija moćna država? Nije, ali je organiziranija. Ovdje se radi o sposobnim i nesposobnim. Imamo nesposobno Vijeće ministara, nesposobnog premijera Fadila Novalića – poručio je Mašić.