Globus

Stuttgart

Njemački tužitelji upali u Porscheove urede zbog sumnje u korupciju

28/05/2019
FOTO: Ilustracija

Oko 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužitelja pretražilo je urede kompanije, poreznih službi, Porscheova poreznog savjetnika i privatne kuće u Stuttgartu u potrazi za papirnatim i digitalnim dokumentima

Ured državnog tužitelja u Stuttgartu saopćio je da su istražitelji pretražili urede njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobivanja poreznih informacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Postoji sumnja da je službenik iz ureda za reviziju poslovnih objekata u Stuttgartu otkrio vrlo povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije Porsche AG i prihvatio naknadu u zamjenu”, navodi se u saopćenju.

Oko 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužitelja pretražilo je urede kompanije, poreznih službi, Porscheova poreznog savjetnika i privatne kuće u Stuttgartu u potrazi za papirnatim i digitalnim dokumentima.

Osim istrage o mogućem podmićivanju, istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila “nesrazmjerno velike” iznose novca.

“Šest osoba, uključujući i neke iz same uprave kompanije, možda je počinilo prevaru na štetu Porsche AG-a”, navodi se u saopćenju Ureda državnog tužitelja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.