BiH

banja luka

Ekolozi očekuju brzu reakciju nadležnih povodom kancerogenog ulja u Incelu

28/05/2019

U Centru za životnu sredinu smatraju da uzorkovanje i čekanje rezultata nije dovoljno

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu očekuju bržu reakciju nadležnih u vezi sa pojavom mrlje na Vrbasu, kancerogenog ulja u krugu “Incela” i nakupljenog otpada kod hidroelektrane Bočac.

– Postavlja se pitanje zašto uvijek reagujemo na posljedice, a ne na uzroke. Ako su za problematiku kancerogenog ulja nadležni znali godinama, postavljamo pitanje ko je odgovoran i da li će odgovarati za nesavjesno ponašanje? To nikako nije bezazleno niti zanemarivo, u pitanju je potencijalno dugoročno zagađenje i ugrožavanje velikog broja građana – saopćeno je iz ovog ekološkog udruženja.

U Centru za životnu sredinu smatraju da uzorkovanje i čekanje rezultata nije dovoljno.

– Građani moraju da imaju pravovremene informacije da bi znali kako da se ponašaju, da li smiju da piju vodu iz česme, da li smiju jesti povrće koje su zasadili, a nalazi se u blizini “Incela”, da li smiju pecati – dodaju u saopćenju.

Sada je vrijeme, dodaju, da se otvori šira javna diskusija o upravljanju vodama, otpadom i o upravljanju opasnim hemikalijama koje se nalaze u starim industrijskim postrojenjima.

– Nadamo se da će stručnjaci iz ovih oblasti ovu situaciju shvatiti kao alarm da se ozbiljno uključe u sistemsko rješavanje ovih problema – istakli su u saopćenju.

Nadležne institucije, kako navode, ukoliko nemaju kapaciteta da se uhvate u koštac sa ovako velikim i gorućim pitanjima, ne bi smjele da tako važne informacije, kao što je postojanje kancerogenog jedinjenja u krugu “Incela”, drže za sebe, nego da alarmiraju javnost i traže podršku stručnjaka.

– Očekujemo bržu reakciju nadležnih i jasne smjernice ka javnosti, da bismo izbjegli širenje neprovjerenih i nepotpunih informacija. Nakon što se ozbiljno pristupi saniranju ekoloških katastrofa na ove tri lokacije, minimum koji mi želimo da vidimo jeste nastavak rada i dijaloga na dugoročnim rješenjima, te uklanjanje mogućih sličnih scenarija u budućnosti – ukazali su iz Centra.

Kada je riječ o otpadu koje je nagomilano kod hidroelektrane Bočac, to predstavlja, kako smatraju, vrh ledenog brijega kada su u pitanju problematike upravljanja otpadom i vodama.

– Stvaranje velikih količina otpada, nedostatak razdvajanja otpada i njegove reciklaže, njegovo neadekvatno zbrinjavanje, sječa obalne vegetacije su samo neki od pojedinačnih problema koji dovode do ovakve slike koju ovih dana vidimo na Vrbasu – istakli su iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.