Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narges Mohammadi

Nobelovu nagradu za mir dobila Iranka koja se nalazi u ozloglašenom zatvoru

Narges Mohammadi
Foto: X

Mohammadi je osuđena na nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog “širenja propagande”

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je iranskoj aktivistkinji za prava žena Narges Mohammadi. Komitet za dodjelu nagrade je saopćio da je nagradu dobila za borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njene napore da promovira ljudska prava i slobodu za sve u toj zemlji.

Narges Mohammadi je iranska aktivistica i zamjenica šefa Centra za branitelje ljudskih prava, koji je osnovala još jedna nobelovka, Širin Ebadi.

Mohammadi je osuđena na nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog “širenja propagande”.

Ove godine je također bila uključena na BBC-jevu visoko profiliranu listu od 100 inspirativnih i uticajnih žena iz cijelog svijeta.

Dodjeljujući joj nagradu, Nobelov komitet je rekao da je Mohammadijeva “hrabra borba imala ogromnu ličnu cijenu”.

-Sve ukupno, režim ju je hapsio 13 puta, osudio pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora – rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog komiteta u Oslu.

“Žena, život, sloboda”

Narges Mohammadi je “još uvijek u zatvoru dok vam se obraćam”, dodala je Reiss-Andersen.

Nobelov komitet spomenuo je i Mahsu Amini, “čija je smrt u iranskom pritvoru prošle godine izazvala, kao što smo upravo spomenuli, godinu dana antivladinih protesta u zemlji.”

Moto protesta – “žena, život, sloboda” – na prikladan način izražava posvećenost rada Narges Mohammadi, rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog komiteta.

-Ona se bori za žene protiv sistemske diskriminacije i ugnjetavanja. Ona podržava borbu žena da žive pun i dostojanstven život – navela je Reiss-Andersen.