Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadni Balkan

Norveška donirala 680.000 KM za borbu protiv krijumčarenja migranata

Ilegalni migranti333

Projekat će osigurati i podršku praktičnoj saradnji između policije i jedinica za krivične istrage pri tužilaštvima u svrhu razmjene informacija i dokaza, te vođenja zajedničkih istraga

Vlada Norveške je doznačila više od 680.000 KM u svrhu podrške borbi protiv krijumčarenja na novom zapadnobalkanskom pravcu kretanja između Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Projekat provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u periodu od decembra 2018. do 31. maja 2020.

Kao odgovor na sve fleksibilnije i sofisticirano djelovanje krijumčara migrantima, projekat će osigurati podršku graničnoj policiji i osoblju u centrima za prihvat u cilju identifikacije krijumčarenja migrantima i zaštite migranata, ranjivih na nasilje, zloupotrebu i iskorištavanje. Projekat će osigurati i podršku praktičnoj saradnji između policije i jedinica za krivične istrage pri tužilaštvima u svrhu razmjene informacija i dokaza, te vođenja zajedničkih istraga.

Projekat takođe ima za cilj osiguranje podrške lokalnim akterima iz javnog i civilnog društva u zajednicama koje su pružile utočište migrantima i izbjeglicama, te podizanje svijesti i razumijevanja o pravima migranata, njihovih potreba i rizika kojima su izloženi.

Sporazum su potpisali Haakon Blankenborg, direktor Odjela za jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Peter Van der Auweraert, šef Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan.