potvrdile vlasti

Norveška zbog nuspojava prestaje koristiti dvije vakcine

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost to učiniti, dodala je komisija

Norveška bi trebala isključiti vakcine protiv covida-19 proizvođača AstraZenece i Johnson & Johnsona iz svoga programa vakcinisanja zbog rizika od štetnih nuspojava, objavilo je vladino povjerenstvo.

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost to učiniti, dodala je komisija, prenosi Hina.

Vlasti su 11. marta obustavile vakcinisanje AstraZenecom nakon što je manji broj mlađih vakcinisanih osoba hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Blago povećane razine krvnih ugrušaka

Norveški Institut za javno zdravstvo rekao je 15. aprila da se u cijelosti treba obustaviti vakcinisanje AstraZenecom, no vlada je umjesto toga zatražila daljnju istragu, uključujući i cjepiva J&J-a, koje bi se tek trebalo početi primjenjivati u zemlji.

“Vlada će to koristiti kao temelj za odluku, uz preporuke Instituta za javno zdravstvo o tome treba li koristiti te vakcine”, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Bent Hoeie.

Istraživanje u Danskoj i Norveškoj otkrilo je blago povećane razine krvnih ugrušaka među ljudima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, uključujući i ugruške u mozgu, u usporedbi s očekivanim razinama u općoj populaciji.