Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USS Gerald R. Ford

Najskuplji ratni brod na svijetu krenuo prema Izraelu, na njemu je 75 aviona i 4.600 vojnika

nosac aviona USS Gerald R. Ford
FOTO: US Department of Defense
Nosač aviona USS Gerald R. Ford

Ponos američke mornarice, nosač aviona USS Gerald R. Ford, dugačak je više od 330 metara, a visok 76, nazvan je po 38. predsjedniku SAD-a

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da Pentagon šalje u Mediteran napadačku grupu brodova predvođenu nosačem aviona, uz stavljanje Izraelcima na raspolaganje rezervne municije koju Amerikanci drže uskladištenu u Izraelu, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

USS Gerald R. Ford, ogroman američki nosač aviona na nuklearni pogon, krenuo je prema istočnom Sredozemnom moru, kaže američki ministar odbrane.

USS Gerald R. Ford plovio je s italijanskom mornaricom ranije ove sedmice.

nosac aviona
FOTO. Pixsell
Nosač aviona USS Gerald R. Ford

Nosač će pratiti razarači s navođenim projektilima i krstarice s navođenim projektilima.

Najskuplji ratni brod ikada sagrađen

USS Gerald R. Ford je najskuplji ratni brod ikada sagrađen. Koštao je 12.9 milijardi dolara.

Gradnja broda je počela 2007. godine, a na izgradnji moćnog nosača radilo je više od 5000 ljudi. Nosač aviona USS Gerald R. Ford može ponijeti 75 aviona i 4660 ljudi.

Može dosegnuti brzinu od 30 čvorova (55 km/h), a svakih će šest minuta s njega moći poletjeti jedan avion, što teoretski omogućuje čak 220 zračnih napada dnevno.

Ponos američke mornarice dugačak je više od 330 metara, a visok 76 metara. Nazvan je po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu.

Ubijeno 413 Palestinaca u Pojasu Gaze, 2.300 ranjeno

Najmanje 413 Palestinaca je ubijeno, a 2.300 je ranjeno u Pojasu Gaze, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja, prenosi AJB.

Među ubijenima je 48 djece i 41 žena, navelo je Ministarstvo zdravlja čije je sjedište u Gazi, pod kontrolom Hamasa.

Izraelska vojska je saopštila da je najmanje 400 “palestinskih terorista” ubijeno u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze, prenosi Times of Israel.

Izraelski mediji prethodno su objavili, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike, da je broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio 700, a da je ranjeno više od 2.100 ljudi.

U izraelskom napadu ubijena najmanje 22 člana jedne porodice

Najmanje 22 člana porodice Abu Daqqa ubijena su u blizini Khan Younisa nakon što je njihova kuća bila meta izraelskog zračnog napada, javlja Al Jazeerin reporter Tareq Abu Azzoum.

“Među ubijenima je sedmero djece. Civilni spasilački timovi i dalje pokušavaju spasiti šest članova porodice koji su zaglavljeni pod ruševinama uništene kuće”, dodao je Azzoum.