Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova direktorica CIA-e je Gina Haspel, zloglasna mučiteljica zatvorenika

Gina_Haspel

Američki predsjednik Donald Trump pokazao je odobravanje brutalnosti već nekoliko puta u mandatu, policiji je odobrio grub pristup osumnjičenima i pohvalio Duterteovo ubijanje osumnjičenih za povezanost s drogom na Filipinima.

Jedna od ponajviše uznemirujućih izjava bila je prihvatanje mučenja u zatvorima.

“Ja mislim da djeluje”, rekao je Seanu Hannityju u gostovanju na Fox Newsu.

U utorak, predsjednik SAD-a objavio je da je otpustio Rexa Tillersona na mjestu državnog sekretara i zamijenio ga Mikeom Pompeom, dotadašnjim direktorom CIA-e.

Na tom mjestu, Pompea će zamijeniti dosadašnja zamjenica, Gina Haspel.

Haspel je navodno veoma poštovana među svojim kolegama u Centralnoj obavještajnoj agenciji, ali to nije ono što je najzanimljivije u njenom rezimeu.

Kao tajni agent CIA-e, Haspel je igrala direktnu ulogu u programu u kom su osumnjičeni militanti mučeni na tajnim lokacijama kako bi se od njih izvukle informacije.

Haspel je rukovodila prvim zatvorom na Tajlandu i nadgledala brutalna ispitivanja dva zatvorenika, Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija.

Agenti CIA-e brutalno su postupali prema navedenom dvojcu, Zubaydaha su 83 puta mučili zloglasnom tehnikom “waterboardinga”, potapanja glave u vodu do granice gušenja, u jednom mjesecu.

Sesije su snimljene, a snimci pohranjeni u CIA-inoj stanici na Tajlandu, sve dok nisu uništeni 2005. po naredbi.

Iako je navodno tadašnji šef Jose Rodriguez uništio dokaze, i ime Gine Haspel pojavljivalo se u vezi sa slučajem.

Ako se Haspel javno ne odrekne ilegalnih metoda koje je koristila, pitanje je kakvu to poruku šalje agenciji ali i zemlji koju vodi predsjednik koji je već podržao mučenje u nekoliko slučajeva.