Nastavak akcije "Kontrabanda"

Nova hapšenja policijskih zvaničnika na sjeveru Kosova

ROSU – kosovo, policija

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta ove godine, glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste

U Sjevernoj Mitrovici jutros su u policijskoj akciji uhapšena tri policijska zvaničnika, poručnik, narednik i policajac, zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala i zloupotrebe službene dužnosti.

“Današnja akcija sprovedena je po naredbi Specijalnog tužilaštva Kosova i nastavak je akcije koja je sprovedena maja mjeseca ove godine pod nazivom ‘Kontrabanda’, navodi se u saopštenju Inspektorijata Policije Kosova.

U prvom dijelu ove policijske akcije na sjeveru Kosova u maju pritvoreno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti, a pod sumnjom za za krivična djela zloupotrebe položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenje, uzimanje i davanje mita i slično.

Do sada je u ovoj akciji, kodnog naziva “Kontrabanda”, uhapšeno ukupno 25 policijskih zvaničnika.

Jutros je prethodno, prije saopštenja Inspektorata Policije Kosova, portparol Specijalnog tužilaštva Ekrem Ljutfiu za Radio Slobodna Evropa (RSE), međutim, izjavio da se radi o nastavku ranije policijske akcije.

Prošle nedjelje je kosovska policija u Sjevernoj Mitrovici u još jednoj provedenoj akciji uhapsila policijskog zvaničnika Radeta Basaru, kome je određen jednomesečni pritvor, a tragalo se i za Željkom Bojićem, šefom operative Policije Kosova.

Specijalni tužilac Sulj Hodža kazao je tada da kosovsko tužilaštvo za njih sumnja da nisu adekvatno obavili posao ili su čak i sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvjetljenim ubistvima. Na konferenciji za novinare prošle nedjelje Hodža je kazao da tužilaštvo ima dokaze da su radili i djelovali pod naredbom Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji.

“Znate da Specijalno tužilaštvo vodi istragu i za ubistvo Olivera Ivanovića, ali također znate da u Sjevernoj Mitrovici postoje dobro organizovane krimnalne grupe koje predvodi Milan Radoičić sa svojom kriminalnom grupom, a za koga postoji i međunarodna potjernica. Sada čekamo da se ta potjernica sprovede”, izjavio je tužilac.

“Također”, dodao je, “na osnovu naših spisa, kriminalna grupa Milana Radoičića dosta je organizovana i, nažalost, ima uticaja i na Policiju Kosova i na ostale opštinske strukture u tom dijelu”.

“Stoga za ove dvije osobe na koje smo proširili istragu imamo dokaze da su radili i djelovali pod naredbom Milana Radoičića i njegove grupe. Ta lica na koje je proširena istraga sumnjaju se da nisu obavili proceduralni posao ili su i namjerno sakrili neka djelovanja ili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Ivanovića, već i u ostalim nerasvjetljenjim ubistvima”, naveo je tužilac.

Oliver Ivanović, predsjednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP), ubijen je ispred stranačkih prostorija u Sjevernoj Mitrovici 16. januara 2018.

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta ove godine, glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste, političke stranke koja je na prevremenim izborima ovog mjeseca ponovo osvojila najviše mjesta namjenjenih za srpsku manjinu u Skupštini Kosova. Njegov dosije o ubistvu Ivanovića, je kompletiran i proslijeđen u cilju izdavanja međunarodne potjernice, izjavio je tada Tahiri.

Milan Radoičić je van dometa kosovskih vlasti. Nalazi se u Srbiji, gdje se kao jedan od lidera Srpske liste pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Posljednji put 3. jula ove godine, u Predsedništvu Srbije u Beogradu, prilikom susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova. Vučić je tada ustvrdio da Milan Radoičić nema veze sa ovim zločinom.