Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova uvredljiva izjava na račun BiH stiže iz Zagreba

predrag_matic

Bivši ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić prokomentarisao je edavno hapšenje 10 pripadnika HVO u BiH osumnjičenih za ratne zločine.

Do hapšenja je došlo samo nekoliko dana nakon što je novi hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio BiH, a Matić je izrazio svoju ljutnju zbog toga, piše Index.

“Mislim da je prošlo ono vrijeme truhle Karamarkove vlade, premijer Plenković je i moj premijer, bio sam ljut što se dopustilo da ode u BiH, a da nije upoznat sa stvarima koje mu se događaju iza leđa”, rekao je Matić, koji je ranije naveo da su tajne službe propustile da upozore Plenkovića na situaciju u BiH.

Matić je dodao da je premijer Hrvatske otišao kod susjeda da “pruži ruku”, a BiH je pokazala kako stvari stoje.

“Pogotovo je licemerno kako su mediji izvještavali o Plenkovićevoj posjeti, a na kraju se pokazalo da ne stoji baš tako. Ona izjava Zorana Milanovića o BiH u dvije engleske riječi (big shit – veliko sr…), koje su ružne u prevodu, nažalost, izgleda da je na mjestu, jer ovo pokazuje da je BiH totalno disfunkcionalna država. Možda je Plenković pogriješio što je uopšte išao tamo bez pripreme“, naveo je Matić.

On je dodao i da ga situacija podsjeća na to kad je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović “otrčala u BiH”, a jedna od glavnih tema koje je izrekla tamo je bilo pitanje nestalih.

“Istovremeno, nije ni pukovnika Ivana Grujića, ni mene, ništa pitala, ona ide tamo pričati o nečemu za šta je jučer postala nadležna, a ne pita nekoga ko se 25 godina time bavi. Tako sam otprilike vidio i ovu posjetu, iako ne sumnjam da je sve to bilo u dobroj namjeri”, zaključio je Matić.

Podsjećamo, na tajnom snimku bivšeg lidera SDP-a Zorana Milanovića čuje se kako kaže da BiH nije država, već “big shit”.

U ponedjeljak su pripadnici SIPA-e zbog sumnje da su počinili zločine nad srpskim civilima uhapsili 10 pripadnika HVO-a, među kojima je i general Đura Matuzović. Uhapšeni imaju i pasoše Hrvatske.

Čovjek koji nije pogriješio 35 godina: Trump je novi predsjednik SAD-a

Plenković je rekao da se intenzivno radi na tome da se pribavi pravna pomoć uhapšenim pripadnicima HVO-a.

“Naložio sam ministarstvima da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhapšenim hrvatskim državljanima s kojim smo u kontaktu putem ambasade”, rekao je Plenković.