Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"index istrage"

Nova velika afera na pomolu u Hrvatskoj: Zaposlenici HNB-a trgovali dionicama banaka koje nadziru

U Opatiji je počela 24. znanstveno- stručna konferencija Financijsko tržište
Na listi i aktuelni guverner Boris Vujčić i zamjenica guvernera Sandra Švaljek / Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je, tvrde novinari Indexa koji su radili na priči, o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema

U posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo – HNB, otkriva Index.hr.

Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna.

Kako doznaju Index Istrage, uvidom u dokumentaciju istorijat transakcija Centralnog Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktuelni guverner Boris Vujčić, aktuelna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, te ostali zaposlenici unutar sistema HNB-a.

Riječ je, tvrde novinari Indexa koji su radili na priči, o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Evropske centralne banke te Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) jer sve upućuje na to da se radi o krivičnom djelu zloupotrebe povlaštenih informacija, kao i nečemu što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.

Naime, HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvještaja i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Iz toga je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje direktno nadziru.