Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pregovori u ženevi

Sherman: Eventualna ruska invazija na Ukrajinu dovela bi do enormnih posljedica

New Project – 2022-01-10T220028.377

“Rekli smo kolegama da nemamo plan, nemamo namjeru napasti, među navodnicima, Ukrajinu”, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, ustvrdivši da nema nikakvog razloga strahovati od eskalacije situacije na tom polju

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman izjavila je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države odlučne u svom stavu tokom razgovora s njenim ruskim kolegom u Ženevi i dodala da Washington neće dozvoliti nikome da zalupi NATO-ovu politiku otvorenih vrata.

Američki zvaničnici imali su iskrene razgovore s ruskom delegacijom tokom skoro osam sati i otvoreni su za ponovni sastanak kako bi detaljnije razgovarali o američko-ruskim pitanjima, rekla je Sherman.

Ruska delegacija, koju predvodi zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, iznijela je zahtjeve Rusije koji su prvi put predstavljeni prošlog mjeseca, uključujući zabranu daljeg širenja NATO-a i prekid aktivnosti vojnog saveza u zemljama srednje i istočne Evrope koje su mu se pridružile nakon 1997. godine, rekao je Sherman novinari u pozivu nakon sastanka.

Američka strana je bila “čvrsta” u odbijanju prijedloga za koje Zapad kaže da “ne dolaze u obzir”, rekla je ona.

– Nećemo dozvoliti nikome da zalupi politiku otvorenih vrata NATO-a – rekla je ona, istovremeno insistirajući da Sjedinjene Države neće donositi odluke za druge zemlje bez njih.

Skoro 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je nadomak granice sa Ukrajinom u pripremi za, kako Washington i Kijev kažu, invaziju, osam godina nakon što je Rusija otela poluostrvo Krim od Ukrajine.

Rusija poriče planove za invaziju i kaže da odgovara na ono što naziva agresivnim i provokativnim ponašanjem vojnog saveza NATO-a i Ukrajine, koja se naginje ka Zapadu i teži da se pridruži NATO-u.

“Rekli smo kolegama da nemamo plan, nemamo namjeru napasti, među navodnicima, Ukrajinu”, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, ustvrdivši da nema nikakvog razloga strahovati od eskalacije situacije na tom polju.

SAD je pak poručio da će se Moskva suočiti s posljedicama ako odluči napasti Ukrajinu, prenose agencije iz Ženeve. Sherman je rekla novinarima da je poručila svom ruskom kolegi da bi eventualna invazija na Ukrajinu dovela do značajnih, enormnih posljedica.

Ona je također poručila da Washington nema namjeru pregovarati o Ukrajini bez učešća Kijeva, kao ni o detaljnoj sigurnosnoj arhitekturi Evrope bez Evropljana.

“Imamo dojam da je američka strana ozbiljno shvatila ruske prijedloge”, rekao je Rjabkov.

SAD i NATO odbacili velik dio ruskih prijedloga

Moskva je prošli mjesec predstavila svoje zahtjeve Zapadu koji uključuju veto na daljnje širenje NATO-a na istok i prekid njegovih aktivnosti u centralnim i istočnim evropskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. godine.

SAD i NATO su odmah odbacili velik dio ruskih prijedloga, potaknuvši zabrinutost u mogućnost ikakvog dogovora. Američki predsjednik Joe Biden više je puta upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da će SAD i evropski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako se Rusija odluči na invaziju Ukrajine.