Novac koji je plutao Dunavom potiče s Balkana?

euri dunav 1

Austrijska policija traga za “vlasnicima” 130.000 eura pronađenih u Dunavu pokraj Beča, za koga se sumnja da potiče sa Balkana.

U vodi je plivao novac o čemu su prolaznici obavijestili policiju koja je odmah pokrenula istragu kako bi utvrdila čije su novčanice. Najprije se mislilo da se radi o falsifikatima, ali je ustanovljeno da se radi o “pravom” novcu, što je podstaklo dalje sumnje. Policija Donje Austrije pozvala je svoje kolege iz Beča da pomognu u rješavanju slučaja.

euri dunav

Čuvari reda pokušavaju da rasvijetle da li novac ima bilo kakve veze sa nekim krivičnim djelima. Policija smatra da bi novac mogao biti povezan sa pranjem novca i da trag vodi na Balkan.

“Moguće je da su neke osobe izgubile živce i bacile u Dunav”, prenio je jedan neimenovani policajac.

On je dodao da je pokušano uz pomoć carinske markice da se utvrdi odakle je novac, ali se taj drugi trag ispostavio netačnim, i da ne postoji nada da će se ustanoviti iz koje banke je podignut novac.

euri dunav 2

Takođe je otvoreno i pitanje da li će oni koji su pronašli taj novac dobiti nagradu ukoliko se ustanovi da mu je poreklo iz krivičnog dela.

U slučaju da se ne utvrdi da je to dio plena nekog krivičnog djela i ne pronađe vlasnik, prolaznici koji su našli novac i obavestili o tome policiju, mogli bi dobiti kompletan iznos posle godinu dana.