Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Novčana kazna za Borisa Johnsona zbog kršenja lockdowna

Premijer i kancelar za finansije danas su dobili obavijest o namjeri Metropolitan policije da im uruči rješenje o kazni – izjavio je portparol britanske vlade

Britanski premijer Boris Johnson i njegov ministar finansija Rishi Sunak bit će finansijski kažnjeni zbog kršenja strogih pravila lockdowna radi suzbijanja širenja koronavirusa, navodi se u saopćenju britanske vlade objavljenom u utorak.

Policija je istražila 12 okupljanja u Downing Streetu i u uredu vlade nakon što je interna istraga ustanovila da Johnsonovo osoblje uživalo u zabavama na kojima se točio alkohol, dok je britanski čelnik lično prisustvovao nekima od njih.

– Premijer i kancelar za finansije danas su dobili obavijest o namjeri Metropolitan policije da im uruči rješenje o kazni – izjavio je portparol britanske vlade.

– Nemamo dodatnih detalja, ali ćemo vas obavijestiti kada dođemo do njih – kazao je.

Objava je uslijedila nakon što je policija saopćila da će izdati više od 50 obavijesti o kaznama, ili o finansijskim globama, onima koji su prisustvovali okupljanjima u Johnsonovim uredima i rezidenciji, kršeći tako pravila lockdowna.