Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kršenja ljudskih prava

Nove sankcije Evropske unije pojedincima i državnoj televiziji Irana

brisel

Restriktivne mjere sada važe za ukupno 204 fizička i 34 pravna lica

Vijeće Evropske unije uvelo je restriktivne mjere za dodatnih osam pojedinaca i jedan entitet, odgovorne za kršenja ljudskih prava u Iranu.

– Vijeće posebno sankcionira pripadnike pravosuđa, odgovorne za izricanje smrtnih kazni u nepravičnim suđenjima i za mučenje osuđenika – saopćeno je.

Navedeno je da su sankcionirani i konzervativni imami koji potkopavaju slobodu djevojaka i žena ili propagiraju mržnju prema ženama.

Sankcionirani su član iranskog Parlamenta i glasnogovornik Komisije za kulturu, glasnogovornik Štaba za zagovaranje prava i zabranu zla sa liste EU-a, Vrhovno vijeće kulturne revolucije, tijelo koje je promoviralo nekoliko projekata koji potkopavaju slobodu djevojaka i žena i diskriminira manjine.

Na listi sankcija je i šef za kulturna pitanja i evoluciju politike u Islamskoj Republici, kao i državna televizija Iran Broadcasting (IRIB), koja je emitirala iznuđena priznanja stranih talaca tokom protesta prošle i ove godine.

Restriktivne mjere sada važe za ukupno 204 fizička i 34 pravna lica.

Mjere se sastoje od zamrzavanja sredstava, zabrane putovanja u EU i zabrane stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje onima koji su navedeni.

Na snazi je i zabrana izvoza u Iran opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija.

– Evropska unija i države članice pozivaju iranske vlasti da zaustave nasilno gušenje mirnih protesta, da prestanu s proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvom za utišavanje kritičnih glasova i da oslobode sve nepravedno pritvorene. EU poziva Iran da prekine praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni demonstrantima, da poništi izrečene smrtne kazne, kao i da svim pritvorenicima osigura odgovarajući postupak. EU, također, poziva Iran da prekine uznemirujuću praksu pritvaranja stranih civila u cilju ostvarivanja političke koristi – naglašava Vijeće EU-a.

Prethodnih pet paketa sankcija EU-a datira od 17. oktobra, 14. novembra i 12. decembra prošle te 23. januara i 20. februara ove godine, prenosi Al Jazeera.