Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podaci un-a

Novi centri za krijumčarenje: Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekordne nivoe

kokain tw

Ured UN-a je objavio izvještaj u kojem stoji da je globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord nakon što se svjetska potražnja za tom drogom oporavila poslije pandemije koronavirusa

Ured UN-a za droge i kriminal saopćio je da je uzgoj biljke koke porastao za 35 posto između 2020. i 2021. godine na rekordne nivoe.

Ured UN-a je objavio izvještaj u kojem stoji da je globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord nakon što se svjetska potražnja za tom drogom oporavila poslije pandemije koronavirusa.

Uzgoj koke je između 2021. i 2022. godine porastao za 35 posto, a izvještaj pokazuje da su se u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila nova središta za trgovinu drogom, prenosi BBC.

UN-ov ured za droge i kriminal saopćio je da trgovci drogom sve češće koriste međunarodne poštanske usluge kako bi je dopremili do potrošača.

Najveća tržišta kokaina su Evropa i Sjeverna Amerika, a odmah iza su Južna i Srednja Amerika te Karibi.

Dok se u izvještaju navodi da su tržišta u Africi i Aziji “još uvijek ograničena”, Ghada Waly iz UN-a pojašnjava da je potencijal za širenje tržišta tamo opasna stvarnost.

Globalni izvještaj o kokainu navodi da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije u uzgoju biljke koke, kao i poboljšanja procesa pretvaranja koke u kokain.

Podaci o zapljenama ukazuju na to da je uloga Afrike, posebno zapadne i centralne, kao tranzitne zone za kokain na putu do tržišta u vuropi znatno porasla od 2019. godine.

Čini se da su i ukupne količine zaplijenjene u Africi i broj velikih zapljena dostigli rekordan nivo tokom 2021. godine.

Izbijanje pandemije covida poremetilo je tržište droga jer su međunarodna putovanja bila ograničena.

Potražnja za kokainom pala je jer su noćni klubovi i barovi bili zatvoreni tokom pandemije.

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je ovaj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove.

Globalna ponuda kokaina trenutno je na rekordnom nivou, navodi se u najnovijem izvještaju UN-a.