Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi detalji pokolja u Berlinu: Ubica kružio s kamionom tražeći što bolji zalet

berlin_kamion

Vlasnik kamiona koji se u ponedjeljak navečer zaletio u posjetitelje berlinskog božićnog sajma Ariel Zurawski identificirao je mrtvog poljskog državljanina, pronađenog u kabini šlepera, kao svog rođaka Lukasza Urbana. Kako je rekao, riječ je o 37-godišnjaku iz zapadne Poljske, a prepoznao ga je kad mu je policija pokazala njegovu fotografiju.

Rekao je da je Urban izboden, a zatim dokrajčen hicem u glavu.

– Na fotografiji se jasno vide ozljede od ubadanja, može se vidjeti i da je pružao otpor napadaču, cijelo mu je lice bilo natečeno i krvavo, rekao je Zurawski.

U međuvremenu je list Der Spiegel objavio kako neslužbeno doznaje da je Urban u glavu ustrijeljen hicem iz malokalibarskog oružja, te da je već bio mrtav u trenutku kada je napadač, koji je preuzeo upravljač šlepera, usmjerio vozilo na božićni sajam i pokosio više desetaka ljudi, od kojih he najmanje 12 izgubilo život, a 48 ih je ozlijeđeno.

Spiegel također javlja da je napadač prije divljačkog pohoda kružio oko sajma, s lešom ubijenog vozača u kabini, najvjerovatnije kako bi sebi osigurao što bolji zalet. Svjedoci tvrde da se u ljude zaletio velikom brzinom, možda i 80 kilometara na sat.

Nakon silovitog naleta na gomilu ljudi, napadač je istrčao iz vozačke kabine i dao se u bijeg. Jedan svjedok je potrčao za njim, ali ga je izgubio iz vida negdje na području parka Tiergarten. Nedugo potom, policija je uhapsila 23-godišnjeg Pakistanca koji je donekle odgovarao opisu ovog bjegunca, ali u međuvremenu je stigla vijest da policija više nije sigurna da u rukama imaju glavnog sumnjivca.

U utorak navečer Pakistanac je zbog nedovoljnih dokaza pušten na slobodu i više ga ne treitraju kao sumnjivca. Time je zapravo potvrđeno da je stvarni napadač u bijegu, moguće naoružan te da postoji opasnost od novih napada.

– Osumnjičena osoba puštena je na slobodu večeras po naredbi saveznog državnog odvjetništva. Rezultati istrage za sada nisu dali elemenata za konkretne sumnje protiv njega, objavljeno je u priopćenju policije.

Berlinska policija je preko Twittera pozvala građane na pojačani oprez i pozvala ih ‘da ništa ne poduzimaju sami’.

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobel izjavio je za javni servis SWR kako je prema njegovim informacijama ‘vozač kamiona još u bijegu’.

Berlinska je policija u utorak također izvijestila da su iz bolnica puštene 24 ozlijeđene osobe, ali od onih koji su i dalje u bolničkim posteljama 18 je u teškom stanju. Identificirano je šestero od 12 poginulih i svi su njemački državljani.