Globus

Novi nemiri u St. Louisu nakon što je policija ubila tamnoputog muškarca

20/08/2015

Policija u St. Louisu u srijedu je ubila tamnoputog muškarca tvrdeći da je uperio oružje na policajce, što je izazvalo proteste i nastavak rasnih napetosti nastalih prije godinu dana kad je u obližnjem Fergusonu također ubijen crnac.

Zapovjednik policije u St. Louisu Sam Dotson izjavio je da je pucnjava izbila dok je policija provodila pretres u četvrti poznatoj po visokoj stopi kriminala, kad su dva mlada afroamerikanca pobjegla na stražnja vrata kuće koja je bila meta pretrage.

Policajci su naredili mladićima da stanu u uličici iza kuće, a onda je jedan od njih uperio pištolj na policajce koji su potom na njega pucali četiri puta i ubili ga, rekao je Dotson.

Bez obzira na policijsko objašnjenje, desetine ljudi okupili su se blizu mjesta ubistva protestirajući protiv postupka policije, javili su mjesni mediji.

Interventna policija s oklopnim vozilima zatražila je od okupljenih da se raziđu, a neki od demonstranata su privedeni. Prema Dotsonovim riječima, pištolj što ga je mladić uperio na policajce bio je ukraden. Policajci su u toj kući, dodao je, pronašli kokain.

“Policajci su tragali za oružjem, za nasilnicima, za osobama koje se bave nasiljem u toj četvrti”, rekao je.

Pucnjava se dogodila deset dana nakon što je područje St. Louisa bilo preplavljeno demonstrantima iz cijele zemlje koji su na taj način obilježili godinu dana od kako je bijeli policajac 9. augusta 2014. ubio nenaoružanog crnog mladića Michaela Browna.

Brownovo ubojstvo izazvalo je diljem zemlje proteste čiji sudionici optužuju policiju da uvijek po istom uzorku vrši nasilje nad pripadnicima manjina.

Pucnjava u srijedu dogodila se također godinu dana nakon što je policija u tome gradu ubila još jednog afroamerikanca, Kajiemea Powella.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.